canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qurani-kerimde zeytun, xurma ve üzümün adı ne üçün

«Nehl» suresinin 11-ci ayesinde buyurulur: «...Sizin üçün ekin, zeytun, xurma, üzüm ve bütün meyvelerden yetişdirir». Ne üçün ayede zeytun, xurman ve üzümün adı xüsusi çekilir?
Bezileri hemin dövrde erebistanda bu meyvelerin geniş yayıldığını sebeb gösterirler. Lakin Quran hökmleri zaman ve mekanla mehdudlaşmadığından, hemin fikir qebul edile bilmez.
Heyatını bağçılığa serf etmiş böyük alimlerin fikirince, meyveler arasında bu üç meyve qeder qidalısı yoxdur. İnsan orqanizmi üçün zeytun yağı qeder faydalı ikinci bir yağ melum deyil. Bu yağ orqanizmin enerji ehtiyaclarının ödenmesinde olduqca mühüm rol oynayır. Ekser yüksek kalorili yağlar çetin hezm olunursa, zeytun yağı hezm prosesine kömek edir. Hezret Eli ibn Musa er-Riza (e) buyurur: «Zeytun, yaxşı qidadır. Ağızda xoş qoxu yaradır, belğemi aparır, üze teravet verir, eseb sistemini güclendirir, qezeb alovunu söndürür». Bütün bu ehemiyyetlerine göre, Quranda zeytun «mübarek ağac» adlandırılır.
Ayede zikr olunmuş ikinci meyve ‒ xurmanın terkibi, kalsium ve fosforla zengindir. Kalsium sümükleri möhkemlendirir, fosfor beyinin fealiyyetini tenzimleyir. Xurma, eseb yorğunluğunu aradan qaldırır, görme qabiliyyetini artırır. Son dövrde aparılan araşdırmalara esasen, xurmanın çox yeyildiyi menteqelerde xerçeng xesteliyine az tesadüf olunur.
Üzümü «tebii eczaxana» adlandırırlar. Xüsusiyyetlerine göre, ana südüne oxşar olan etden iki defe çox bedenin heraretini artırır. Üzüm zeheri tesirsizleşdirir, qanı saflaşdırır, revmatizmi aradan qaldırır ve güclü mikroböldürücü tesir gösterir. Hezret Peyğember (s) buyurur: «Sizin üçün en yaxşı team çörek, en yaxşı meyve ise üzümdür».


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6779 / 666