canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ALLAHA DOĞRU

ÖN SÖZ
“Ey arxayın olan kes! Dön Rebbine! Sen Ondan, O da senden razı olan halda. Daxil ol bendelerimin zümresine! Daxil ol Behiştime!”
Varlıq aleminde en qeribe ve en maraqlı dastan «İnsan dastanı»dır. Allah-taala insana ele bir iste’dad eta edib ki, bunun vasitesi ile insan Allahın xelifesi ve meleklerin mescudu olmaq meqamına yüksele biler. Allahın insanı «en gözel suretde» yaratması ve onun başına «keramet tacı» qoyması Yaradan terefinden insana eta olunan en böyük şerafetdir.
Tekamül yolunda insan Allah-telaya yaxın meqama ucala bilir ve Allah ona “ey arxayın olan kes” deye xitab ederek cennet qapılarını onun üzüne açır. Amma hemin bu ali xilqet be`zen süqut ederek en alçaq varlığa çevrilir. O, be`zen heyvan, hetta heyvandan da alçaq meqama enerek ele bir felakete düçar olur ki, onun haqqında buyurulur: “Allah yanında yer üzündeki canlıların en pisi düşünmeyen karlar ve lallardır.”
Bes hemin yükseliş ve süqutun sirri nedir? Nece olur ki vahid bir mövcud bir-birine zidd olan iki yol ayrıcında dayanır? İnsanlıq pöhresini çiçeklendiren, eyni zamanda yandırıb küle dönderen nedir? Elinizdeki kitabda yuxarıdakı suallara cavab vermeye se`y gösterilmişdir. Bu kitab fezilet sahibi, feqih tanınmış filosof hezret Ayetullah Mehemmed Teqi Misbah Yezdinin exlaq derslerinin mecmusudur. Bele bir kitabın tertibinde bize yardım gösterdiyi üçün Allaha şükr edirik. Bu işde Mehemmed Mehdi Nadirinin xüsusi fealiyyeti olub. Bu kitabı çap etmekle kiçik de olsa İslama xidmet gösterib savab qazanacağımıza ümid edirik.

Naşir.

BİRİNCİ DERS
TEZKIYE (PAKLANMA) ANLAYIŞI VE ONUN EHEMİYYETİ
PEYĞEMBERLERİN İKİ ESAS HEDEFİ
Qur`ani-kerimde peyğemberlerin gönderil-mesinde esas meqsedin insanların te`lim ve tezkiyesi olduğu bildirilir. Be`zi ayelerde tezkiye, be`zilerinde ise te`lim birinci qeyd olunur. Bu iki söz, ye`ni “te`lim ve tezkiye” dilimize “te`lim ve terbiye” kimi de tercüme oluna biler. Başqa sözle, “tezkiye” dedikde “terbiye” nezerde tutulur. İnsan bu te`lim ve


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6791 / 1014