canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Selefi salihin

EQİDE - Eqd sözündendir. Bağlamaq, yaxşı bağlamaq, düyün vurmaq demekdir. İnsanın qelbinde kesin olaraq qebul etdiyi şey ister haqq, ister batil olsun eqidedir.
Istilahi menası - Eqide insanın heç bir şekk-şübhe ve tereddüd olmayaraq kesin olaraq inanması demekdir. Eger bir inanc yeqinlik derecesine çatmazsa ona eqide deyilmez .(1)
İslam eqidesı deyildiyi zaman Ehli Sünne vel Cemaatın eqidesi başa düşülür. Çünki Allahın qulları üçün beyenib seçdiyi İslam budur. Peyğember - sellallahu aleyhi ve sellem Sehabe, Tabiin ve onlara gözel bir şekilde tabe olanlarm yoludur.
SELEF - keçen, keçib geden, keçmiş demekdir. Keçmiş cemaatdır. «...Ve onları sonradan gelenler üçün selef (keçmiş) ve ibret dersi etdik». (ez-Zuxruf 56). el-Kaşani selefi bele tanıdır: «Selef bu ümmetin Allah Resuluna uyan, elm ve feziletde deyer sahibi olan ilk zümresidir. Allah onları Resulunun dostları etdi. Onlarla dinini yer üzünde yaydı. Onlar mallarıyla, canlarıyla Allah yolunda cihad etdiler. Yaxşılığa ve xeyire devetde her zaman bu ümmete yol gösterdiler. Sonra gelenler de onlara uyub, onları sevdiler. Allah onları kitabında terif etmişdir. Bele ise onların yoluna uyub onlar üçün dua etmeli ve istiğfar etmelidir»(2) . İmam Qazali vahrnetullahi aleyhi - deyir ki: «Selefler -- Sehabe ve Tabiinlerdir» (3). el-Beycuri - rahmetullahi aleyhi - deyir ki: «Selef - Nebiler, Sehabe, Tabiin, onlara uyanlar ve dörd imamdır» (4).
Men Selefiyyem?- Şeyx el-Albani - rahmetulhıhi aleyhi - ona sual veren kimseye bu kelimeni bele açıqlayır: «Eger sene: «Mezhebin nedir?» deye soruşsalar cavabın nece olar? Sual veren: «Men bir müselmanam» deyerem. Şeyx: «Bu kifayet deyil». Sual veren: «Allah bizleri müselman olaraq adlandırıb deyib bu ayeni oxudu: «(Ey Muhemmed ümmeti) Allah bundan (Quran nazil olmamışdan) evvel de, bunda da (Quranda) da size müselman adını verdi». (el-Hecc 78). Şeyx: «Bu cavab İslamm ilk dövründe, müxtelif firqelerin ortaya çıxmadığı ve yayılmadığı bir zamanda deyilseydi doğru olardı.


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
kabu [OFF] (20.07.2017 / 02:17)
«“Ey Resul! Rabb’inden sana indirileni tebliğ et.” (Maide, 67) ayeti Ali b. Ebu Talib hakknda inmiştir.»

ibni Ebu Hatem, “Tefsiri ibni Ebu Hatem”, 4/1172, hadis 6609
kabu [OFF] (20.07.2017 / 02:16)
حَدَّثَنَا أبي ثنا عثمان بن حرزاد، ثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ زَكَرِيَّا، ثنا عَلِيُّ بْنُ عَابِسٍ عَنِ الأَعْمَشِ ابنى الْحجابِ، عَنْ عَطِيَّةَ الْعَوْفِيِّ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ: نَزَلَتْ هَذِهِ الآيَةُ يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ فِي عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ
bana babam anlattı, dedi ki: bana Osman b. Harzad anlattı, dedi ki: bana İsmail b. Zekeriyya anlattı, dedi ki: Ali b. Abis bana Ameş ve Ebu Hacib’den, o Atiyye el-Uvfi’d
kabu [OFF] (20.07.2017 / 02:03)
bismillah
zeyd əl kəşani bir insandi oz əqidesinə uygun danisir pey gember (s,ə,s) bizə özündən sonra yolumuzu azmayaq deyə qurani və əhli beyti qoyub getdi
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6790 / 993