canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
"Bismillah"ın Sirri

Bismillehir-Rahmenir-Rahim!

Rehman ve Rehim Allahın adı ile. Bütün işlerden qabaq – yeni yemekden, içmekden, yazmaqdan, oxumaqdan, sefere çıxmazdan, hetta heyvanı kesmezden qabaq «Bismillah» deyirik. Bes göresen bu mübarek kelmenin sirri nedir bele?

Beşer aleminin yaradanı Uca Allahdır, her bir şeyin başlanğıc nöqtesi Odur ve ilk növbede Ona xatir, Onun razılığı üçün göreceyimiz her bir işi böyük ehtiramla Yaradanımızın adı ile başlamaq – bir növ bendeçiliyimizin izharıdır. Bu, bir növ Allahın zikridir.

Özünemexsusluğu ile seçilen hikmet dolu bu kelme tesbehle deyilen ve ya neql olunan diger müsteheb zikrlerden ferqlense de, netice etibarile hedef eynidir. Yeni – Allaha yaxınlaşmaq, Allahı yad etmek, şeytanı uzaqlaşdırmaq, xoşbextliye, seadete ve nemete çatmaqdır. Bununla bağlı, böyük din alimlerinden olan merhum Ellame Meclisi hesab edir ki, ilahi xüsusiyyeti olan her bir söz Allahın zikridir.

Allah Teala Hezret Musa (e) ile münacat ederken buyurur: «Ey Musa, heç bir halda Meni yaddan çıxarma, çünki Menden qafil olmaq ve Meni unutmaq qelbi öldürer».

Müqeddes kitabımız Qurani-Kerimde Allah zikri ile bağlı buyurulur: «O kesler ki, Allaha iman getirmiş ve qelbleri Allahı zikr etmekle aram tapmışdır. Bilin ki, qelbler (möminlerin ürekleri) yalnız Allahı zikr etmekle aram tapar!» (“Red” suresi, aye 28)

«Rebbini adını zikr et ve (her şeyi buraxıb) Ona teref yönel». (“Müzemmil” suresi, aye 8)

«Bismillah» kelmesi ile bağlı “El-Mizan” tefsirinde buyrulmuşdur ki, ehemiyyetli iş o işdir ki, Allahın adı ile başlanıla ve bunun da menası bele olar ki, «Allahım, men Senin adınla Sene öz bendeliyimi başlayıram». Yeni, bununla bele demiş oluruq: «Allahım, Sene hemd etmeyi Senin adınla başlayıram ki, bu emelimde Senin bir nişanen olsun ve Senin üçün xalis emellerden sayılsın».

İlahi kitabların müqeddimesi de «Bismillah»la olmuşdur. Bütün peyğemberler (e) öz işlerine «Bismillah»la başlamışlar Hezret Nuhun gemisi tufan zamanı deli dalğalar arasına düşdüyü vaxt


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6889 / 1629