canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Melekler bu evlere girmezler

Bir eve meleklerin daxil olması o eve xeyir-bereketin, emin-amanlığın, sülh ve salamatlığın gelmesi demekdir. Eksine, bir evden meleklerin uzaq olması eslinde o evin ve sakinlerinin Allahın merhemetinden, bereketden mehrum qalması menasına gelir.

Meleklerin nifret etdiyi ve yaxın düşmediyi canlılar donuz ve itdir. Tesadüfi deyil ki, melekler her növ canlının cildine gire bilerler, yalnız donuz ve it qiyafesini almazlar. Çünki bu heyvanlar İslamda zaten (öz-özlüyünde, kenardan bulaşmadan) murdar sayılırlar ve onların rütubetli halda toxunduğu her şey pak olunmalıdır. Ona göre de melekler it saxlanılan eve qedem basmazlar. Elbette, heyetde saxlanılan keşikçi iti istisnadır, söhbet evin içinde it saxlamaqdan gedir. İmam Cefer Sadiq (e) buyurmuşdu ki, melekler it olan eve daxil olmazlar (Şeyx Seduq. Men la yehzürühül-feqih, 1-ci cild, seh. 246, hedis 743).

Melekler pak ve mesum olduqları üçün murdarlıqdan uzaq dururlar. Ona göre de murdarlığa bulaşmış yere yaxın düşmez, murdarlıq olan eve girmezler. Ellame Süyuti “Sünenün-Nesai”ye yazdığı şerhde Peyğemberin bu hedisini qeyd edir: “Sidik evde qabın içinde qalmasın. Heqiqeten, sidik olan eve melekler girmezler”.

Hezret Mühemmed Peyğember (s) buyurub: “Cebrail menim yanıma gelib dedi: “Biz melekler içinde it ve beden timsalı (heykel ve resm) olan, bir de sidik qabı olan eve girmerik” (Biharül-envar, 73-cü cild, seh. 159). Buradan aydın olur ki, meleklerin yaxın düşmediyi ve nifret etdiyi eşyalardan biri de canlıların heykeli ve resmidir. İslamda canlı varlıqların resmini çekmek yaxşı qarşılanmır. İslam tarixinin ilk dövrlerinden başlayaraq uzun müddet bu hereket qadağan edilmişdi. Hal-hazırda insan ve heyvan resmi çekmek mövzusunda alimlerin fikri haçalansa da, her halda bunun çox da beyenilmediyi melum heqiqetdir. İmam Mühemmed Baqirin (e) de buyurduğuna göre, Cebrail, içinde insan resmi olan eve qedem basmadığını Peyğembere bildirmişdi (yux. menbe).

Melekler insanı Allahdan uzaqlaşdıran menasız eylencelerden


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6960 / 979