canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Siyasi sionizmin banisi: Theodor HerzL

1860-cı ilde Budapeştde zengin ve yarı asimilyasiyaya uğramış (Xristianlıqla qaynaşmış) bir ailenin uşağı olaraq dünyaya gelen Herzl, Viyanada hüquq tehsili bitirdikden sonra, esl peşesi olan vekilliyin ardından “Neue Freie Press” qezetinde oyun yazıçılığı, müxbirlik ve yazıçılıq etmişdir. Fransada o dövrde Yehudilere tezyiq ve lağ edilmesi Yehudiliyi daha detallı araşdırmasına ve dinine daha möhkem bağlanmasına sebeb olmuşdur. Herzl, 1892-ci ilde Fransada “Der Judenstatt (Yehudi Dövleti)" adlı bir kitab neşr eder ve belece Yehudi meselesinin üzerinde dayanılması lazım olan bir mövzu olduğunu Yehudilere izah eder. Ona göre Yehudiler vetenleri olmayan bir milletdir ve bele gederse dünyadakı bütün Yehudiler rahata qovuşa bilmeyecekler. Her yerde artan Yehudilere zülmün bitmesi üçün Yehudiler bir araya gelmelidirler. Bu çıxışıyla "Sionizm" anlayışını dünya gündemine getirmiş oldu. Yazdığı kitabdan bir sitat:
"Biz bir xalqıq!
Düşmenlerimiz tarixde de tekrar tekrar olduğu kimi, bizim razılığımız olmadan bizi tek-tek ferd etdiler. Kederimiz bizi bir-birimize bağladı ve belece birden gücümüzü keşf etdik. Beli, biz bir Dövlet meydana getirecek qeder, heqiqeten nümune bir Dövlet meydana getirecek qeder qüvvetliyik..."
Felestin bu tarixlerde Osmanlının serhedleri içerisinde idi. Theodor Herzlin bu sebeble İstanbula geldiyi ve Sultan 2. Abdulhemidle görüşerek, Osmanlının bütün borclarının silinmesi qarşılığında Felestinin, dağılmış Yehudi milletine verilmesini istemiş lakin Sultan Abdulhemidin bunu redd etdiyi tarixçiler terefinden izah ediler.
Yehudilerin dünyanın müxtelif ölkelerinde olması Herzlin çağırışının böyük eks-seda oyandırmasını temin etmişdir. Yehudilerin böyük bir hissesi Herzle haqq vererek bu çağırışına müsbet cavablar vererken, qalan diger qisimi de bunun gereksiz olduğunu, yerlerinde rahat olduqlarını ve bele bir şeye ehtiyac duyulmadığını söylediler.
Theodor Herzl, Yehudilerden gelen müsbet seslere qulaq asaraq 29 Avqust 1897-ci ilde Herzlin


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
SAIR [OFF] (11.01.2011 / 23:15)
Hmm maraqliydi
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7313 / 819