canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bunu etmeseniz, pis adamlar size hakim olarlar

“İnsanları yaxşı emellere doğru çağırıb, pis işlerden çekindirmeyi terk etmeyin! Eks halda pis adamlar size hakim olarlar. O zaman xilas olmaq üçün dua edersiniz, amma Allah dualarınızı müstecab etmez!”

Hezret Elinin (e) vesiyyetinden

İslamın mühüm hökmlerinden ve müselman exlaqının vacib cehetlerinden biri insanları yaxşı işlere çağırıb, pis işlerden çekindirmekdir. Dini menada buna “emr bil-meruf ve nehy enil-münker” deyilir. Burada “meruf” deyerken, din ve şerietde tövsiye edilen, insan fitreti terefinden beyenilen emeller, “münker” deyerken, din ve şerietin mezemmet etdiyi ve insan fitretinin alçaq saydığı işler nezerde tutulur. Qurani-kerimde hikmetli Loğmanın emr bil-meruf ve nehy enil-münkeri öz oğluna tekidle tapşırmasından danışılır: “Oğlum! Namaz qıl, (insanlara) yaxşı işler görmeyi emr et, pis işleri qadağan ele. (Bu yolda) sene üz verecek müsibetlere döz. Heqiqeten, bu (dediklerim) vacib emellerdendir!” (Loğman, 17). Bu mesele o qeder mühümdür ki, şie mezhebine göre, fürui-dinin 10 maddesinden ikisi emr bil-meruf ve nehy enil-münker sayılır.

Emr bil-meruf ve nehy enil-münker cemiyyetin sağlamlığını tenzimleyen, onu tehlükelerden ve menfi temayüllerden qoruyan mexanizmdir. Eger her kes öz ehatesinde bunu etse ve verilen tövsiyelere qulaq assa, onda her yerde gözellikler hakim olar ve çirkinlikler aradan qalxar. Emr bil-meruf ve nehy enil-münkerin sayesinde insanlar bir-biri üçün hem xeyirxah dost, hem de qayğıkeş nezaretçi rolunu ifa edirler. Başqalarına yaxşılıqları tövsiye edib, pisliklerden çekindiren adam adeten özü de bunlara emel etmeye çalışır. Belelikle, emr bil-meruf ve nehy enil-münker hem de insanın özünüterbiye metodudur.

Hezret İsa Peyğembere (e) nazil olmuş esil İncilde buyurulurdu: “Her kes qardaşını ilan sancacağını görse ve xeberdarlıq etmese, ilan sancandan sonra o adamın qetlinde şerik olar. Elece de, her kim qardaşının günah etdiyini görüb onu çekindirmese, hemin günahda şerikdir”.

Bununla bele, dinimiz emr bil-meruf ve


[1] 2 >>

Şerhler:
sevgi-sizz [OFF] (03.12.2014 / 22:23)
Ali eto ya Me lek ya inoqda budu zaxidi menu dostluga seal girende yaza bilim
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6998 / 347