canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kebenin etrafında ne yerleşir?

Kebenin şimal divarının qarşısında, Şam ve İraq rüknlerinin arasında yarımdairevi divarla ehatelenmiş eraziye Hicri-İsmail deyilir. Divarın hündürlüyü teqriben 1,3 metrdir.

Yarımdairenin içerisi mermerle döşenib. Revayete göre, Hezret İsmail Peyğember (e) anası Hacerle birlikde burada çadır qurub yaşamışlar. Hacerin mezarı da Hicri-İsmailin içerisinde yerleşir. Bezi revayetlerde deyilir ki, Hicri-İsmailin hüdudları daxilinde bir neçe peyğember defn olunub.

Hecc merasiminde Kebenin etrafını tevaf ederken Hicri-İsmail de mütleq tevafa daxil edilmelidir. Yeni tevaf vaxtı Kebe ile Hicri-İsmailin arasından keçmek olmaz (bunların arasında dar keçid var), eksine, Hicri-İsmailin çöl terefinden keçmek lazımdır. Bu hökm Hicri-İsmailin de Kebe qeder müqeddeslik daşıdığını gösterir.

Kebenin rüknül-esved adlandırılan şerq küncüne adam boyu hündürlüyünde hecerül-esved (qara daş) berkidilib. Revayete göre, hecerül-esved Hezret Adem Peyğembere (e) cennetden endirilmişdir ve evveller dümağ rengde imiş, sonralar günahkar insanların toxunmasından ve öpülmekden qaralmışdır. Zaman ötdükce hecerül-esvedin ölçüleri kiçildi ve o, hisselere parçalandı. Buna göre daşın hisselerini erinmiş gümüşle bir-birine birleşdirib dairevi qelibin içinde yerleşdirdiler.

Hecerül-esved 930-cu ilde ifrat müselman teriqetçileri olan qermetiler terefinden oğurlanıb Behreyne aparılmış ve yalnız 20 ilden sonra müselmanlara qaytarılmışdı. Hezret Mühemmed Peyğemberin (s) zamanından beri hecerül-esved üç defe Kebenin divarına berkidilmiş ve her defe bu vezifeni mesum şexs yerine yetirmişdir. Bele ki, 605-ci ilde sel neticesinde uçulmuş Kebe temir edilerken hecerül-esvedi öz yerine qoymaq vezifesini Hezret Mühemmed (s) öhdesine aldı. Abdullah ibn Zübeyrin elavelerinden sonra Kebe yeniden tikilerken bu işi İmam Zeynül-abidin (e) yerine yetirdi. Qermetiler hecerül-esvedi qaytardıqdan sonra ise İmam Mehdinin (e) onu Kebe divarına berkitdiyi revayet edilir.

Kebe evini ipekden toxunan örtükle (buna kisve


[1] 2 3 >>

Şerhler:
*Kardelen* [OFF] (06.02.2015 / 18:26)
Maraqla oxudum.cox sagolun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7047 / 594