canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
IMAN GETIREN INSAN YALNIZ ALLAHA TEVEKKUL ETMELIDI

ALLAH Tealaya tevekkül etmek neticesinde insan öz istedad ve gücüne etimad eder ve tekebbüre düçar olmaz. Çetinliklere müqavimet gösterer ve onlarla mübarize aparar.
Tevekkül neticesinde insan ruhiyyesi rahatlıq tapar. Tevekkülün ruhumuza qoyduğu tesirlere nezer salaq:

1. İnsanın ALLAHa olan ehtiyac hissi temin olunar ve o, rahatlıq tapar. “Kim ALLAHa tevekkül etse, O, ona kifayet eder”. (“Telaq” 3).
2. Fikri büluğa çatmaq. İmam Eli (e) secdede bu cür buyurur: “Sene tevekkül edirem, o kesin tevekkülünü ki, Sen her şeye qadirsen”.
3. Qabiliyyetlerine müsbet hiss beslemek. Hezret Peyğember (s) o zaman ki, Mekedden Medineye hicret edir, aşkar şekilde ve plansız iş görmür. Heç bir zaman “ALLAHım,2 Sene tevekkül edirem” demekle kifayetlenmezdi. İmam Eliye (e) emr edir ki, sehere qeder onun yatağında uzansın. Özü ise gece yarısı gizli şekilde Mekkeni terk edir.
4. İmanı artar. ALLAH buyurur: “Möminler gerek yalnız ALLAHa tevekkül etsinler”. (“Ali-İmran” 122). “Eger imanınız varsa, yalnız ALLAHa tevekkül edin». (“Maide” 23). “Onun ayeleri onlara oxunan zaman imanlarını artırar ve daim öz Rebblerine tevekkül ederler”. (“Enfal” 2).
5. İnkişaf eder. İmam Eli (e) buyurur: “O kes ki, ALLAHa tevekkül eder, gecenin qaranlığı onun üçün aydın olar, çetinliklerden xilas olar”.
6. İnsanın sey ve çalışması artar. Hezret Peyğember (s) buyurur: “O kes ki, insanların en güclüsü olmaq isteyir, ALLAHa tevekkül etsin”.
7. Başqaları ona zerer vura bilmez. Hezret Peyğember (s) Cebrayile (e) sual verir ki, ALLAHa tevekkül etmek nedir? Cebrayil (e) buyurur: “Tevekkülün heqiqeti budur ki, mexluqun sene ziyan vura bilmemesine, ne de fayda vermemesine elmin olsun”.
8. Başqalarının ona fayda vere bilmeyeceyini bilmek. İnsan ALLAHa tevekkül ederek, bağlılıqdan ve başqalarına ürek bağlamaqdan azad olur. Tek penah yeri ALLAH olur.
9. İlahi lütfe ümid beslemek. İmam Eli (e) buyurur: “Nece qorxa bilerem ki, Sen menim ümidimsen? Nece meğlub olum ki, Sen menim penahqahımsan?”.
10. Yeqini


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7170 / 1151