canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
QEYBET NEDIR??? OXUYAN BILER

Allah Resulu bele buyurur:



"Bir kimse yanında tehqire meruz qalan bir mömine gücü yetdiyi halda kömek etmezse, Allah o kimseni qiyamet gününde insanların qarşısında rüsvay eder" (Tebarâni).


- "Her kim gıyabında qardaşının qüsurlarını dedizdirmesse, qiyamet gününde Allah da onun qüsurlarını örtmeyi tekeffül eder" (İbn Ebid-Dünya).


- "Ey üreyiyle deyil, yalnız diliyle iman getirenler birliyi! Müselmanların qeybetini etmeyin, ayıblarını araşdırmayın. Çünki kim qardaşının ayıb ve qüsurlarını araşdırarsa, Allah da onun qüsurlarını araşdırır. Allah, kimin qüsurunu araşdırarsa onu evinin içinde bele olsa alçaq ve rüsvay eder." (Ebu Davud, İbn Ebi Dünya).


İslam dininde qardaşlıq faktının, "Möminler ancaq qardaşdır. İxtilaf etdikleri zaman, iki qardaşınızın arasını düzeldin ve qorxun ki, belke size rehm olunsun" (el-Hucurat, 49/10) ilahi buyruğu ile qurulmuş olması, İslam cemiyyetini bu iman qardaşlığı üzerinde yükselen güclü bir cemiyyet etmekdedir. Bele bir cemiyyetde qeybet yoxdur.


Çünki, Hz. Peyğember (sas)'in buyurduğu kimi, "Mömin möminin güzgüsüdür. Mömin iki el kimidir, biri digerini temizleyer." Bu ölçüler, cemiyyetde fitne ve fitne-fesad töretmeyi uzaq tutar. Eger bir müselman qeybet etdise ve ya isteyerek qeybeti dinlediyse "Allahım, bizi bağışla ve qeybetini etdiyimiz adamı da bağışla" deye dua etmelidir. Ayrıca qeybetini etdiyi adamla qarşılaşınca halallıq almalıdır. (bax: Nursi, Mektubat, 22. Mektub)


Qeybetin sebebleri!



1. İntiqam duyğusunu temin etmek.
2. Yoldaşlarına oxşamaq.
3. Nümayiş ve böyüklük etmek, başqalarını kiçiltmek, özünü böyütmek.
4. Qısqanclıq.
5. Yaxşı vaxt keçirmek, güldürmek üçün başqalarının ayıb ve qüsurlarını ortaya tökmek.
6.İnsanı hamı içerisinde kiçiltmek üçün lağ etmek.


Qeybetden qorunmaq üçün insanın evvelce öz qüsurlarıyla meşğul olması lazımdır. Bunlarda qeybet caizdir....


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7170 / 1156