canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bizim Baki

Tarix
Abşeron yarımadası erazisinde tapılmış arxeoloji materiallar buranın qedim yaşayış meskeni olduğunu sübut edir. Pirallahı (Artyom), Zığ gölü etrafı, Şüvelan, Merdekan, Binegedi, Emircan ve s. yerlerde e.e. III-I ci minilliklere aid arxeoloji abideler tapılmışdır.
Bakının salındığı tarix deqiq melum deyildir. Bezi tedqiqatçılar Bakını Qaytara (Qanqara), Albana, Baruka ve s. ile eynileşdirirler. Bakıda tapılmış V-VII esrlere aid Sasani definesi o dövrde buranın yaşayış menteqesi olduğundan xeber verir. V-VI esr menbelerinde Bakı Bağavan ve Ateş-i Baquan, ereb menbelerinde (X esr) "Bakuye", "Bakuh", "Baku", rus menbelerinde (XV esr) "Baka", Sefeviler dövrü fars dilli menbelerde "Badi kube" adlandırılır.

Tarixen Bakı Şerqin iri şeherlerinden olub. Şeher iqtisadiyyatında neft ve duz istehsalı esas yer tutub. Ereb seyyahı Ebu Dülefin (X esr) melumatına göre, Bakıdakı iki neft yatağından ilde teqriben 720 min dirhem gelir elde edilirmiş. Feodal münasibetlerin, ticaretin ve senetkarlığın inkişafı şeherin çiçeklenmesine şerait yaradıb. Beynelxalq ticaretin yolayrıcında yerleşen Bakı Şerq ve Qerb ölkeleri arasındakı ticaret elaqelerinde mühüm rol oynayıb. Bakıya Xezer, Slavyan, Bizans, Çin, İraq, Suriya, Genuya, Venesiya, İran, Hindistan tacirleri gelib. Bakıdan İran, İraq ve s. ölkelere neft ixrac olunub.
IX esrin 2-ci yarısında Abbasiler xilafetinin zeiflemesi ve merkezi hakimiyyetden uzaqlaşmaq meyllerinin qüvvetlenmesi Xilafete tabe ölkelerde bir sıra müsteqil dövletlerin yaranmasına sebeb oldu. Bele dövletlerden biri de Şirvanşahlar dövleti idi. Bakı X esrin axırlarında Şirvanın esas şeherlerinden birine çevrildi. Ehali senetkarlıq, ticaret, bağçılıq, bostançılıq, üzümçülük, baramaçılıq, ekinçilik, neftçıxarma, balıqçılıq ve s. ile meşğul olurdu.
Bakı X esrden liman şeheri kimi meşhur idi. XI esrin sonu, XIII esrin evvellerinde Bakı tereqqi dövrü keçirirdi. 1191-ci ilde Qızıl Arslan Şamaxını tutduqda şirvanşah I Axsitan müveqqeti olaraq paytaxtı Bakıya


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
HeYaT_QISa [OFF] (11.02.2011 / 13:53)
necedu??
HeYaT_QISa [OFF] (11.02.2011 / 13:53)
[b][blue]Bizim Gencenin ise 2504 yasi var. [/b][/blue]
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7270 / 1309