Bismillehir-Rahmenir-Rahim!
Günü-günden zülmetleşen dünyanın içinde mübarek Ramazan ayı gerçekde behiştin bir parçasıdır. Bele ki, maddi dünyanın edaletsizliklerle, herc-merclik ve haqqpozmalarla seciyyelenen ağrıdıcı mahiyyetiniden, yandırıcı cehenneminden sanki bir menevi dinclik meqamıdır bu mübarek ay. Ne yaxşı ki, mübarek Ramazan ayı var…
Tükenmez nemetlerle zengin bir İlahi ziyafetdir bu nurani ay. Ve bu ziyafetin en şerefli, en mezmunlu nöqtesi, en şah zirvesi – Qedr gecesi ve bununla bağlı keçirilen ehyalardır. Nehayet ki, vücudumuzun ehyasına, oyanışına sebeb ola bilen Qedr geceleri yetişdi.
Qedr gecesi görülen bütün emeller diger vaxta edilenlerin 1000 ay misli qederdir. Misal üçün, insan 1000 ay tövbe ede, bağışlanmaq isteye, «Allah qapısı»nı döye. Ve bir Qedr gecesinde hemin emelleri semimi yerine yetire. Tesir ve netice baxımından bu 1 gece 1000 aydan daha üstündür! Zaten Rebbimiz özü bu gecenin qiymetini “Qedr gecesi min aydan yaxşıdır”(“Qedr” suresi, 3) olaraq verir.
Allahım, bizlere bu gecelerde gerçek özünütanımanı ve bu gecelerin nuraniyyetinden behrelenme seadetini nesib ele! Bizlerin min aylarla qeflet içinde sürünmemizi bu günlerin gerçek vücudi oyanışı ile şereflendir!
Mübarek Qurani-Kerimin «Duxan» suresinin 4-cü ayesinde, Rebbimiz Qedr gecesinde baş veren bir meseleni de açıqlayır: «Bu gecede her bir iş hikmet esasında ayrılar». Yeni, Qedr gecesi – bir gecedir ki, Allahın hikmeti esasında her bir iş digerinden ayrılar, yerbeyer olar. Yaxşının ve pisin, çalışqanın ve tenbelin, tanıyanın, merifetlinin ve qefletde olanın, alimin ve cahilin, edaletlinin ve zülmkarın – her bir kesin işi öz müvafiq yerine geder, özüne aid «refler»e qoyular.
Ve neticede Zemane Sahibine (e.f.) tehvil veriler. Ayeden belli olur ki, bu işde bir davamlılıq var. Peyğemberimizin (s) vaxtında da ayrılırdı işler, növlere bölünürdü, Hezret Elinin (e) de vaxtında, sonrakı dövrlerde de bu proses gedirdi. O zaman da her şey müeyyenleşerek, yiyesine tehvil
»Oxu zalına keç