canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Peyğemberin (s) qılıncı-Azerbaycanlı ustanın hediy

Mehemmed peyğember (s) bize melum olan menblerde 9 qılıncı olduğu qeyd edilir. Bunların bezilerinin hediyye olaraq aldı, bezilerini döyüş zamanı trofey kimi götürdü. Ancaq bir qılıncı var idi ki, onu ölümünün son anına qeder yanında saxladı. Sıhhaül Arabia, Tali.a.attar” adlı kitabın 322-ci sehifesinde yazılır ki, Peyğemberin qılıncı türk kökenli usta terefinden hazırlanmışdı. Bu ustanının adı Ubeydullah Türk idi, onun Mekkede yaşayan ailesinin peşesi qılınc ustalığı idi. Oğuz tayfasından olan Ubeydullahın Azerbaycan erazisinden geldiyi bezi menbelerde qeyd edilir. 897-960-cı illerde yaşamış Ebül-Ferec el-Isfahani, yazır "Ubeydullahın atası bir Türkdür.”
Onun etnik menşeyi barede qaynaqlarda melumat qalmayıb, ancaq ehtimal etmek olar ki, o xezer esillidir. Bunu onun, soyadında keçen kiçik şeceresi, ve onun “et-Türki” leqebi sübut edir. Çünki türk etnonimi hele Qafqaz Hun eli tayfaları arasında geniş yayılmışdı. Artıq erken orta esrler qaynaqlarında, meselen Ağvan tarixinde türk etnonimi, hun ve xezerle sinonim kimi işlenir, xezer dövleti ise Türküstan, Türk eli, adlanırdı. 7-ci esrin ikinci yarısında Cenubi Qafqazın istilasına başlamış erebler, Qafqazın türk etnonimikasından o qeder de baş çıxarmırdılar. Buna göre ereb qaynaqlarında adeten mikroetnonimler deyil, o vaxt Xezer dövletinin esasını teşkil eden sadece hun-xezer tayfa ittifaqına daxil olanların mensubiyetini bildiren türk makroetnonimi işlenirdi.
Hezreti Mehemmedin qılıncı üzerinde Oğuzların Qayı qolundan boya mexsus Damğa var. Bu damğanı ora Ubeydullah Usta mensub olduğu sülalenin nişanı kimi qoymuşdur. O Peyğember (s) hediyye etdiyi qılıncın üzerinde “IYI” nişanını qoyub ona teqdim edende mehz indiki dilde desek öz “brendin” göstermek istemşdir. “IYI” işaresini özüne damğa seçen Qayı kelmesi; "möhkem, qüvvet ve qüdret sahibi" demekdir. Qayı boyunun simvolu, iki ox ve bir yaydan ibaretdir. Oğuz boyundan Qayı boyunun damğası kimi tanıdığımız “IYI” damğası Erken Tunc dövründen başlayaraq


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7362 / 888