canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Azerbaycanin iqlimi

Azerbaycan subtropik ve mülayim iqlim qurşaqlarının qovuşduğu erazide yerleşib. Azerbaycanın iqliminin mürekkeb olmasına sebeb :
1. Coğrafi enlik;
2. Güneş radiasiyası;
3. Mürekkeb relyef;
4. Müxtelif menşeli hava kütlelerinin Azerbaycana tesiri ve s.
Böyük Qafqaz şimaldan gelen soyuq hava kütlelerinin, Kiçik Qafqaz cenubdan gelen isti ve quru küleklerin, Xezer denizi, şerqden gelen quru ve tozlu küleklerin Azerbaycana daxil olmasına mane olur.
Azerbaycanla eyni coğrafi enlikde yerleşen Pireney, Appenin, Kiçik Asiya yarımadalarında yerleşen Ispaniya, Italiya, Türkiye dövletlerinin iqlimi Azerbaycana oxşayır.

Güneşli saatların illik miqdarı 1800-2900 saat /il olub, buludsuzluqla elaqedar Naxçıvanın Arazboyu düzenliklerinde maksimuma 2900 saat/il, buludluluğun çox olması ile elaqedar olaraq ise Lenkeran ovalığı ve Şollar düzünde minimuma 1800-2000 saat /ile çatır.
Güneş radiasiyası 120-160 kkal/sm2 arasında deyişir. Buludluluğun çoxluğu ile elaqedar dağ eteyi ve alçaq dağlıqda minimuma (120-130 kkal/sm2), Naxçıvanın yüksek dağlığında ise buludsuzluqla elaqedar maksimuma 160 kkal/sm2-a çatır. Buludluluqla elaqedar Lenkeran ovalığı, Şollar düzü ve orta daglıqda sepelenen radiasiya; buludsuzluqla elaqedar olaraq ise Kür-Araz , Arazboyu ve Şerur-Ordubadda düz radiasiya üstünlük teşkil edir.
Orta illik temperatur Kür-Arazda 14,5°C; yüksek dağlıqda ise 0°C-dan aşağıdır. Mütleq maksimum temperatur Naxçıvanda (Culfada) + 44°C; mütleq minimum temperatur Naxçıvanda (Culfada) 32°C-dir.
Temperaturun illik amplitudu Naxçıvanda 600C-dan çox olur. (Keskin kontinental iqlim tipidir)
Güneşli günlerin çox olduğu Naxçıvanın Arazboyu düzenliklerinde, Abşeron-Qobustan ve Kür-Araz ovalığında gelecekde Güneş enerjisinden istifade etmek imkanları mövcuddur.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Coğrafiyamız
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 760