canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çeqane

Kamanla çalınan dördsimli çalğı aletidir. XIX esrin sonlarına kimi Azerbaycan erazisinde mövcud olmuşdur. XIX esrin birinci yarısında Azerbaycanda olmuş ressam Q.Qaqarin "Şamaxı reqqaseleri" tablosunda çeqanenin tesvirini vermişdir. Qetran Tebrizinin, İmadeddin Nesiminin, Seyid Ezim Şirvaninin ve bir çox klassiklerin eserlerinde de bu alet haqqında melumat vardır. Bu alet 2000-ci ilde Şotlandiyanın Edinburq şeherinde kamanla ifa edilen simli musiqi aletlerinin tarixine hesr olunmuş simpoziumda iştirakçıların marağına sebeb olmuşdur.



Alet armudşekilli çanaqdan, qol ve kelleden ibaretdir. Çeqanenin uzunsov çanağı doqquz hisseden ibaret olub, yığma üsulu ile qoz, sendel ve ya fıstıq ağacından hazırlanır. Dayaq rolunu oynayan uzun demir şiş çanağın alt hissesinden keçerek qol ile çanağı birleşdirir.



Çanağın üzü 5 mm qalınlığında şam ağacından hazırlanmış taxta üzlükle örtülür ve onun üzerinde ses rezonatorları üçün oyuqlar açılır. İfaçı şişi yere dayayaraq, aleti şaquli veziyyetde saxlayır ve sağ elinde tutduğu kamanla seslendirir. Aletin ümumi uzunluğu 820 mm, çanağının uzunluğu 420 mm, eni 220 mm, hündürlüyü 140 mm-dir.



Diapazonu böyük oktavanın "fa #" sesinden ikinci oktavanın "fa #" sesine kimidir. Ansambl ve orkestrde, elece de solo aleti kimi istifade edile biler.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Simli aletler
»Milli musiqi alətlərimiz
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 808