canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qaval

Bir üzlü zerb aletleri qrupuna aiddir. Azerbaycan erazisinde çox geniş yayılmış bu alet barede klassiklerin eserlerinde, miniatürlerde kifayet qeder melumat verilmişdir. Qaval, belke de, yegane aletdir ki, ilkin formasını dövrümüze qeder saxlaya bilmişdir.



Orta esrlerde, esasen, saray musiqi meclislerinde istifade edilmişdir. Bir çox Şerq ölkelerinde, meselen, Orta Asiya xalqları arasında qavalın müxtelif ölçülü növleri geniş yayılmışdır.



Qaval bütövlükde membranlı alet olsa da, onun idiofonlu aletlere mexsus elametleri de vardır. Onun sağanağından asılmış metal halqalar, bezi hallarda dörd kiçik zınqırov, silkelenerek tekrarolunmaz ses tembri yaradır. Qaval Ü.Hacıbeyli terefinden xalq çalğı aletleri orkestrinin terkibine esas alet kimi daxil edilmiş, onun ilk not partiyasını da bestekar özü yazmışdır. Ifaçı qavalı her iki elle tutaraq barmaqlarla ve şapalaqla ifa edir.



Geniş ifaçılıq imkanlarına malik olan bu aletde trel, tremola, mordent ve başqa çalarlar almaq mümkündür. Reng, deramed, tesnif ve zerbi muğamların üçlük terefinden ifası zamanı qavalın iştirakı mütleqdir. Qoz ağacından hazırlanmış sağanağın içeri hissesine çevresi boyu 60-70 eded xırda mis halqalar berkidilir. Üzüne xüsusi üsulla aşılanmış nere balığının derisi çekilir. Balıq derisi nazik ve şeffaf olduğundan onun ses tembri olduqca melahetlidir. Eni 60-75 mm, diametri 350-450 mm olur.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Zerbli aletler
»Milli musiqi alətlərimiz
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 749