canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çilingağac oyunu

Çilingağac oyunu esas hallarda iki üsulla oynanılır:

Birinci üsul.
Oyunda iki-üç nefer oğlan uşağı iştirak edir. Her oyunçunun bir deyeneyi ve bir "peli" olmalıdır. Pel bir qarış uzunluğunda her iki ucu düzüne kesilmiş çubuqdan düzeldilir. Böyük dairevi cızıq çekilir. Peli cızığın ortasında qoyurlar. Püşk yolu ile oyunu başlayırlar. Oyunçular bir-bir deyenekle evvelce pele vurur, onu yerden bir qeder aralayıb ikinci defe deyenekle vurub cızıqdan çıxarmağa çalışırlar. Gösterilen qaydada oyunçular bir-birile yarışırlar.

İkinci üsul.

Çilingağac oyunu
Bu üsulda da oyun başlayana qeder birinci üsulda olan qaydalar yerine yetirilir. Lakin pel bir qeder uzun olur. Cızıq da uzun çekilir. Oyunçular püşk ile oyuna başlayaraq bir-bir cızığın üstünde durur, sol ellerinde şaquli veziyyetde tutduqları peli yuxarıdan aşağı atır, sağ ellerindeki deyenekle peli berkden vurub uzaqlaşdırırlar. Kim peli daha çox uzaqlaşdırarsa, oyunu aparmış olur.

Asin Turan:Azerbaycanin qedim oyunu olan "Çiling agac" oynama metodikasi:

findiq agacinin hamar zogundan emele gelen uzunlugu 50-70 sm uzunlugunda çübuq ve 15 sm olan başqa bir çübuq.

yuxaridaki merheleni keçen ilk önce oyuna başlayir.

İri bir daş getirilib oyun başlanan yere qoyulur..

Çilingi (15 cm-lik çubuq) havaya ataraq esas çubug ile vurur.Sonra agacin bir başini daşa,o biri başini yere söykeyir.O biri oyunçu çilingi düşdüyü yerden bu agaci çilingle vurmalidi.Bu hal 3 defe tekrar olunur.Bu olmasa oyunun şekili deyişir.İndi çilingi vuran adam ortaya qoyulan daşi qorumalidi ve çalişmalidi ki,çiling daşa çubuq qeder yaxinlaşmasin.Yaxinlaşarsa oyun meglub edilmiş sayilir...çalişin Azerbaycanimizin qedim adet-enenelerini ve oyunlarini yaşadasaniz,sevesiniz..teşekkür edirem diqqetinize göre..


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 287