canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qan tezyiqi qalxan xesteye ilk yardim

Hipertoniya en çox yayılmış xesteliklerden biridir. Her bir insanda görüne biler, ancaq yaşlı insanlar yüksek tezyiqden daha çox eziyyet çekirler. Hipertonik kriz demek olar ki, istenilen vaxt baş vere biler. Heç bir xeberdarlıq elameti ve ya simptomun olmaması onu qorxulu edir. Buna göre hipertoniya tez-tez “sessiz qatil” olaraq xatırlanır. Qan tezyiqinin keskin artması halında ilk yardımın nece gösterileceyini yalnız hipertonik xestelerin deyil, hem de onların qohumları ve yaxınlarının da bilmesi vacibdir.

Hipertonik kriz nedir?
Hipertonik kriz, qan tezyiqinin qefil ve ehemiyyetli derecede artmasıdır, ümumiyyetle 40-60 mm c.s ferdi normadan yüksekdir. Yeni kimse 220/100 tezyiqde, başqa bir insan ise 130/90 tezyiqde hipertonik kriz keçire biler. Bir insanın daima aşağı qan tezyiqi varsa, bunun bir qeder artması da hipertonik krize sebeb ola biler. Her halda, nevroloji, ürek ve diger vegetativ xestelikler meydana gelir. Vaxtında müdaxile olmadan fesadları ağır ola biler ve hetta ölümle neticelenmesi mümkündür.

Hipertonik krizin simptomları
Yüksek tezyiq
Baş ağrısı, adeten başın arxa-aşağı hissesinde
Gicgahlarda döyünme
Gözlerin qarışqalanması
Sine ağrısı
Ürek bulanması ve qusma
Yatarken artan nefes darlığı
Üzün ve ya ümumi olaraq bedenin şişmesi
Soyuq ter ve hetta ağrı tutması
Hipertonik kriz zamanı qaşınma ve qıcıqlanma
Tezyiq stresli bir veziyyetde ve ya ağır fiziki aktivlik zamanı arta biler. İlk simptomlar bedenin öz yüküne tab getirmediyi zaman ortaya çıxır ve damarlarda kritik deyişiklikler baş verir. Çox vaxt hipertonik kriz yaşayan insanlarda arterial hipertoniya ve ya üreyin, böyreklerin, böyreküstü vezilerin patologiyaları olur. Hipertonik kriz I ve II növlere aiddir, hem de mürekkebdir.

Gösterici 130/80 ve daha yuxarı olduqda artan tezyiq nezere alınır.

Avropa Kardiologiya Birliyi xeberdarlıq edir ki, bu cür tezyiq insult ve infarkt inkişafı riskleri artır. Yeri gelmişken, orta yaşlı ve yaşlı insanlarda tezyiqin daha tez-tez


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 845