canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kimyevi madde icen usaga ilk yardim

Hekimlerin tecrübesine esasen kiçik uşaqlar, meişetde istifade edilen kimyevi maddelerden başlayaraq, derman hebleri de daxil olmaqla, her bir kimyevi vasite ile zeherlene bilerler.

Mehz buna göre, bu halda esas meqsed bele bedbext hadiselerin profilaktikasından ibaretdir. Bele ki, uşaq imeklemeye, daha sonra ise otaqda serbest gezmeye başladıqda, evde onun üçün potensial tehlükeli hesab edilen her bir şey – meişetde istifade olunan kimyevi vasiteler, kosmetik vasiteler, etirler, boya, yapışqan, müxtelif dermanlar ve s. uşağın eli çata bilmeyen yerlerde saxlanılmalıdır!

Hekim-toksikoloqların sözlerine göre, uşaqlar tez-tez dermanlardan zeherlenirler. Onlar üçün böyüklere aid olan bütün dermanlar ve hemçinin artıq dozada qebul edilmiş “uşaq” dermanları tehlükeli hesab edilir.

Uşağın derman hebleri qebul etdiyini, valideyinler ekser hallarda, tez bir zamanda deyil, onlar qana sovrularaq uşağa öz menfi tesirlerini gösterdikden sonra bilmiş olurlar. Ona göre de her zaman uşağın hereketlerine fikir vermek lazımdır. Bele ki, her zaman aktiv ve şen olan uşaq birden-bire ezgin, yuxulu ve ya eksine hedden artıq oyanıqlı, heyacanlı olarsa, bu sizi şübhelendirmelidir.

Dermanların tesirine meruz qalan uşaq, yuxulu veziyyetden oyanmayaraq, yataqda sürünür, ağlayır ve qışqırır. Bu hal uşaqda hallusinasiyaların (qarabasma) olmasından xeber verir. Bu zaman uşaqda, qıcolmalar, bayılma, hetta koma da ola biler. Zeherlenmenin olmasına ilkin şübheleriniz olan kimi derhal “tecili yardım” çağırmaq lazımdır!

Hetta uşaqda heç bir zeherlenme elametleri olmasa ve uşaq özünü adi hallarda olduğu kimi aparırsa, ancaq siz otaqda yere sepilmiş dermanları görseniz ve ya uşaq özü size, bir qeder “şirin kürecikler” yediyini söylese, bu halda da tez bir zamanda “tecili yardım” çağırmaq teleb olunur! Ola biler ki, “yeyilmiş” hebler hele ki, qana sovrulmadığı üçün uşağın orqanizmine öz tesirini göstermeyib.

Bezi hallarda ele olur ki, böyük uşaqlar tesadüf neticesinde sehven, kiçik


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 842