canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Usaqlara yaniq zamani duzgun yardim

Yanıqlar uşaqlar arasında en yayılmış travma növüdür. Statistikaya göre, uşaqların aldığı travmalar arasında 70-80% mehz yanıqlardır.

Bu sebebden her bir valideyn yanıq zamanı düzgün (!) ilk tibbi yardım göstermeyi bacarmalıdır.

Belelikle, ilk növbede yanmış saheden paltarları çıxardın. Eger paltar yaraya yapışıbsa onu dartmayın, qopartmayın! Sadece qalan (yapışmamış) parçanı ehtiyatla kesin.

Yanmış saheni axar suyun altında 10-15 deqiqe saxlamaq lazımdır ki, yanan yerde heraret düşsün ve yanıq daha derin qatlara yayılmasın. Hemçinin bu ağrını ve yanma hissini azaldır.

Su buz kimi olmamalıdır, suyun temperaturu texminen 15-20 C olmalıdır. Buzdan istifade etmek olmaz!

Yanığa yağ, yumurta ağı, bal ve s. bu kimi xalq tebabeti vasiteleri sürtmeyin! Yaraya spirt, yod, “zelyonka” sürtmeyin! Bu veziyyeti daha da ağırlaşdıracaq!

Yanmiş saheni su ile soyutduqdan sonra steril sarıq qoyulur.

Uşağa ağrıkesici derman verin. Bu heraret salanda istifade etdiyimiz istenilen preparat (meselen, ibuprofen, nurofen ola biler).

Hemçinin uşağa antihistamin (allergiya eleyhine) heb vermek lazımdır. Bu, meselen, klaritin, fenkarol ola biler. Uşağı sakitleşdirin, ona su verin.

Termik yanıqlar 4 dereceli olur:

1-ci derece - qızartı. Bele yanıqlarlar zamanı hekime müraciet etmek ehtiyac yoxdur.

2-ci dereceli yanıqlarda suluqlar emele gelir. Suluqları deşmeyin, bu yaraya mikrobun düşmesine sebeb olacaq. Suluqlar varsa uşağı mütleq hekime çatdırın.

3-cü ve 4-cü dereceli yanıqlar zamanı derı ve derialtı toxumalar yanır. Bu ağır yanıqlardır. Uşaq derhal vaxt itirmeden xestexanaya çatdırılmalıdır!


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 836