canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yaralarin duzgun islenmesi

Yay uşaqların en sevimli feslidir. Yayda doyunca qaçmaq, hoppanmaq, torpaqla oynamaq, ayaqyalın gezmek üçün gözel imkanlar var.

Lakin mehz yay aylarında uşaqlar daha tez-tez müxtelif travmalar alır - sıyrıntılar, kesikler, yaralar.

Deri orqanizmin qoruyucu tebeqesidir. Derinin tamlığı pozulduqda orqanizme müxtelif tehlükeli mikroblar daxil olur ki, bu bezen çox ağır iltihab ve xesteliklere sebeb ola biler.

Ölçüsünden ve ağırlığından asılı olmayaraq yara mütleq dezinfeksiya olunmalıdır. Bunun üçün yara ve ya sıyrıntı axar suyun altında sabunla yaxşı yuyulur, daha sonra üzerine hidrogen peroksidi ("perekis") tökülür.

Kiçik kesik ve sıyrıntılardan ferqli olaraq yaraların üzerine yod ve zelyonka sürtmek olmaz. Bu kimyevi yanığa sebeb olacaq ve yaranın sağalması uzanacaq. Zelyonka ve ya yod yalnız yaranın qıraqlarına sürtülür ki, orada olan mikroblar yaraya düşmesin. Daha sonta yaraya steril sarıq qoyulur.

Yara derindirse (xüsusile şüşe ile kesilmiş, mismarla ve s. iti eşya ile deşilmiş yara), yaraya torpaq, qum, peyin, çirkli su düşübse, dezinfeksiyadan derhal sonra uşaq travmatoloqiya menteqesine çatdırılmalıdır ve hekim-travmatoloqun müayinesinden keçmelidir. Mesele burasındadır ki, bele yaralar çox ağır xestelik olan tetanusun inkişafına sebeb ola biler.

Tetanus çox ağır infeksion xestelikdir. Bu xesteliyi töreden bakteriya qumda, torpaqda, heyvanların ifrazatlarında, çirkli suda on illerle yaşaya bilir. Bu sebebden tetanusa yoluxma tehlükesi her zaman yüksek olur.

Xestelik ekser hallarda hetta lazım olan müaliceye baxmayaraq insanın ölümü ile neticelenir. Xestelik özünü ağır qıcolmalarla büruze verir.

Bu ağır infeksiyanın profilaktikası meqsedi ile uşaqlara peyvendler vurulur. Axırıncı vaksinasiyanın tarixinden başlayaraq 10 il erzinde uşaq tetanus infeksiyasından qorunmuş olur. Lakin hetta uşağınız lazım olan peyvendleri alıbsa, yuxarıda sadalanan hallarda onu mütleq travmatoloqa gösterin.

Eger travma almış uşaq peyvend almayıbsa, ana


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 551