canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Allergik kontakt dermatit

Allergik kontakt dermatit — derinin allergenle birbaşa kontaktı neticesinde temas nahiyesinde inkişaf eden iltihabi xesteliyidir. İltihab leng tipli allergik reaksiya ile, daha doğrusu, allergen madde ile müntezem ve kifayet qeder uzunmüddetli kontakt neticesinde inkişaf edir. Bu kontakt müddetinde orqanizm sensiblizasiya olunur ve allergene qarşı yüksek hessaslıq inkişaf edir. Allergik kontakt dermatit allergenle kontaktda olduğu toxumaların ödemi ve qızarması (hiperemiyası), qaşınma, papula ve qovuqcuqların emele gelmesi ile xarakterize olunur. Müalicede esas rol dermatitin inkişafına sebeb olmuş madde ile kontaktın aradan qaldırılmasına aiddir. Ödemin ve qaşınmanın def edilmesi meqsedile kortikosteroid terkibli melhemler, müasir antihistamin preparatlar tetbiq olunur.

Аllergik kontakt dermatitin yaranma sebebleri
Müasir senaye allergik kontakt dermatite sebeb olan külli miqdarda kimyevi madde istehsal edir. Bunlara boyalar, dırnaq boyaları, yuyucu tozlar ve meişetde istifade olunan başqa kimyevi maddeler, etir ve kosmetikaların bezi komponentleri, paltar istehsalında tetbiq olunan sintetik materiallar ve paltarları renglemek üçün boyalar aiddir. İnsanın işde daim kontaktda olduğu kimyevi maddeler peşe dermatitinin inkişafına getirib çıxarır. Allergik kontakt dermatit bezi derman preparatlarının tetbiqi neticesinde de inkişaf ede biler. Baldırğan, novruzçiçeyi, alışan (sedokimiler fesilesine aid bitki cinsi) ve s. bu kimi bitkiler de allergik kontakt dermatitin sebebi ola biler. Bele dermatitler fitodermatitlere aid edilir.

Allergen deriye tesir gösterir, lakin allergik deyişiklikler bütün orqanizmi ehate edir. Orqanizmin sensibilizasiyasının inkişafı ve allergik reaksiyanın meydana çıxma müddeti allergenin deriye ne qeder güclü tesirinden asılıdır. Bu prosesde orqanizmin öz veziyyetinin – allergik reaksiyalara meyilliyi, xroniki iltihabi prosesler neticesinde immunitetin zeiflemesi, deri buynuz qişasının nazikleşmesi ve sairin bu prosesde rolu böyükdür.


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Allergik xestelikler
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 810