canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Allergik konyunktivit

Allergik konyunktivit – allergenle kontakta cavab olaraq immun reaksiya neticesinde yaranan konyunktivanın reaktiv iltihabıdır. Bu patologiya zamanı gözün selikli qişasının hiperemiyası ve ödemi, göz qapaqlarının qaşınması ve ödemi, gözün yaşarması, işıqdan qorxma (fotofobiya) inkişaf edir. Diaqnostika allerqoloji anamnezin toplanması, deri testlerinin, provokasion allergik sınaqların (konyunktival, nazal, dilaltı), laborator müayinelerin aparılmasına esaslanır. Allergik konyunktivitin müalicesinde antihistamin preparatlar (daxile ve yerli), yerli kortikosteroidler, spesifik immunoterapiya istifade olunur.

Allergik konyunktivit barede ümumi melumat
Allergik konyunktivit ehalinin texminen 15%-de rastlanır ve müasir allerqologiya ve oftalmologiyanın mühüm problemidir. Görme orqanının allergik zedelenmesi 90% hallarda konyunktivit, nadir hallarda ise allergik blefarit, göz qapaqlarının dermatiti, allergik keratit, uveit, irit, retinit, nevrit ile müşayiet olunur. Allergik konyunktivit her iki cinse mensub olan insanlarda, esasen cavanlarda müşahide olunur. Tez-tez başqa allerqozlarla – allergik rinit, bronxial astma, atopik dermatitle müşayiet olunur.

Allergik konyunktivitin tesnifatı
Gözlerin allergik zedelenmesi pollinoz konyunktiviti, yaz keratokonyunktiviti, giqant hüceyreli konyunktivit (hiperpapilyar konyunktivit), derman konyunktiviti, xroniki konyunktivit, atopik keratokonyunktivit formasında baş vere biler.


Gedişine göre allergik konyunktivit keskin, yarımkeskin ve ya xroniki; meydana çıxma vaxtına göre mövsümi ve ya il boyunca davam eden ola biler.

Allergik konyunktivitin esasında IgE ile elaqeli hiperhessaslıq reaksiyası durur. Patologiyanın inkişafında helledici faktor allergenin konyunktiva ile birbaşa kontaktıdır; bu, tosqun hüceyrelerin deqranulyasiyası, limfositlerin ve eozinofillerin aktivasiyası neticesinde iltihabi-allergik reaksiya ile kliniki cavaba getirib çıxarır. Tosqun hüceyrelerden xaric olunmuş mediatorlar (histamin,


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Allergik xestelikler
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 853