canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Anoftalm

Anoftalm – göz almasının olmaması ile seciyyelenen oftalmopatologiyadır. Xesteliyin klinik tezahürlerine zedelenmiş terefde görme funksiyasının itirilmesi, görme sahesinin daralması, mekan qavrayışının pozulması ve zehni fealiyyetle meşğul olarken sağlam gözün tez yorulması aiddir. Diaqnoz xarici baxış, gözün biomikroskopiyası, ultrases ve patomorfoloji müayinelerin neticeleri esasında qoyulur. Spesifik müalicenin esasını pilleli protezlenme teşkil edir. Elave olaraq, antiseptik vasitelerin instillyasiyası gösteriş sayılır. Kosmetik qüsurların cerrahi korreksiyası ferdi gösterişler üzre yerine yetirilir.

Anoftalm barede ümumi melumat
Anoftalm tez-tez rast gelinen oftalmopatologiyadır. Statistik göstericilere esasen xesteliyin anadangelme formasına her 10 000 neferden 1-2-de rast gelinir. Her il texminen 12 000 şexsde enukleasiya (göz almasının çıxarılması) aparılır. Uşaqlarda anoftalm 0,4% hallarda aşkarlanır. Ağır göz travması alan xestelerin 5-12%-de enukleasiya zeruri hesab olunur.

Anoftalmın yaranma sebebleri
Anoftalm polietioloji xestelikdir. Anadangelme formanın inkişafına tekan veren amili ekser hallarda müeyyen ermek mümkün olmur. Patologiyanın anadangelme ve qazanılmış formalarının esas yaranma sebebleri aşağıdakılardır:


Betndaxili infeksiyalar. Anoftalm embriogenez dövründe qızılca, kemerleyici demrov ve ya mexmerek viruslarının tesirinden baş vere bilir.
Amniotik ipler. Amniotik dartılma sindromu görme orqanının çoxsaylı patologiyalarına getirib çıxarır. Onların hamileliyin hansı trimestrinde formalaşmasından asılı olaraq, anoftalm ve ya gözün bir qeder yüngül zedelenmeleri (hipertelorizm, strabizm, mikroftalm) inkişaf edir.
Genetik sindromlar. Anoftalm çox vaxt PAX6, SOX2, OTX2, VSX2 genlerinin mutasiyaları ve ya xromosom patologiyaları (Patau, Lents, Lohmann sindromları) fonunda çoxsaylı inkişaf anomaliyaları ile müşterek şekilde yaranır.
Teratogen amillerin tesiri. İonlaşdırıcı şüalanma, spirtli içkilerin, bezi farmakoloji


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 881