canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Anqulyar konyunktivit

Anqulyar konyunktivit – Moraks-Aksenfeld diplobasilleri terefinden töredilen gözün konyunktivasının iltihabıdır. Xesteliyin kliniki menzeresi gözetrafı nahiyede qaşınma ve yanma hissi, gözlerin ve göz qapaqlarının qızarması, görmenin bulanıqlaşmasından ibaretdir. Diaqnozu tesdiqlemek meqsedile xüsusi diaqnostik panel, monoklonal antitellerle analiz, biomikroskopiya, vizometriya, sitoloji müayineden istifade olunur. Terapevtik taktika sink sulfat, antibakterial preparatlar, immunostimulyatorlar ve QSİEP teyininden ibaretdir.

Аnqulyar konyunktivit barede ümumi melumat
Anqulyar (diplobasilyar) konyunktivit ilk defe 1896-cı ilde iki alim – fransız ve alman oftalmoloqlar V. Moraks ve K. Aksenfeld terefinden tesvir olunmuşdur. Bu alimler diplobasillerin morfologiyasını ve onların göz almasının qişalarının zedelemeleri neticesinde meydana çıxan simptomlarını öyrenmişdiler. Statistikaya esasen konyunktivanın diplobasiller terefinden töredilen iltihabı bütün bakterial konyunktivilerin 5-7%-ni teşkil edir. Xestelerin 78%-i patologiyanın xroniki ve ya residivleşen formasından eziyyet çekir. Xestelik esasen orta yaşlı ve yaşlı insanlarda diaqnostika olunur. Kişiler ve qadınlar eyni intensivlikle xestelenir.

Аnqulyar konyunktivitin sebebleri
Аnqulyar konyunktivitin sebebleri
Oftalmologiyada detallı araşdırmalar xesteliyin stafilokok ve streptokok menşelli formalarını ferqlendirmeye imkan verdi. Hazırda melumdur ki, anqulyar konyunktivitin töredicileri Moraks-Aksenfeld çöpleridir. Moraxella lacunata selikli qişalarda yaşayan, qeyri-fermentativ, aerob, qram-menfi diplobasildir. Moraksellerin diger növleri ile müqayisede bu növün aqressivliyi yüksekdir, gözün xarici qişalarını, nadir hallarda burunetrafı ciblerin epitelini ve endokardı zedeleyir. Basiller şerti-patogen mikroorqanizmlere aiddir; anqulyar konyunktivit immunoloji reaktivliyi zeiflemiş insanlarda müşahide olunur. Bakteriya etraf mühitin elverişsiz şeraitine qarşı davamlıdır, -10 ÷ 55 °С temperaturda uzun


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 879