canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Astiqmatizm

Astiqmatizm – buynuz qişa ve ya büllurun qeyri-sferik formaya malik olması ile seciyyelenen refraksiya pozğunluğudur. Bu zaman işıq şüalarının sepelenmesi ve torlu qişada tesvirin tehrif olunması baş verir. 1 dptr-dan yüksek olan astiqmatizm görme qabiliyyetinin pozulması, eşyaların bulanıq tesviri, baş ağrıları, zehni fealiyyet zamanı yorğunluq, qaşüstü nahiyede diskomfort hissi ile tezahür edir. Astiqmatizmin diaqnostikası oftalmoloqun konsultasiyası, görme itiliyinin yoxlanılması, refraksiyanın müayinesi (skiaskopiya, refraktometriya), biomikroskopiya, oftalmometriya, oftalmoskopiya, gözün USM, kompüter keratotopoqrafiyasından ibaretdir. Astiqmatizmin müalicesinde eynek ve kontakt linzalarla korreksiya, LASİK üsulu ile lazer korreksiyası, astiqmotomiya, fakik linzaların implantasiyasından istifade olunur.

Astiqmatizm barede ümumi melumat
Oftalmologiyada astiqmatizm yaxından ve uzaqdangörme kimi ametropiyalara – optik mühitlerin işıq şüasını sındırma qabiliyyetinin deyişmesine ve gözün arxa fokusunun tehrif olunması ile xarakterize edilen veziyyetlere aid edilir. Ametropiyaların 10%-i astiqmatizmin payına düşür. Astiqmtizmin erken korreksiyası ambliopiya ve çepgözlüyün profilaktikasına zemanet verir.

Astiqmatizm zamanı buynuz qişanın ve ya büllurun beraber eyriliyinin (sferikliyi) pozulması neticesinde onların sethi müxtelif meridianlarda ferqli sındırma qüvvesine malik olduğundan işıq destesi torlu qişanın bir nöqtesinde toplanmır. Bir sıra şexslerde eşyaların tesviri torlu qişada kiçik seqment, bulanıq ellips ve ya «sekkiz» reqemi formasında, digerlerinde ise torlu qişanın önünde ve yaxud arxasında fokuslanır.


Astiqmatizmin yaranma sebebleri
Astiqmatizmin sebebleri
Astiqmatizme gözün optik sisteminin konfiqurasiyasının pozulması – buynuz qişanın qeyri-beraber eyriliyi ve ya büllurun anomal forması sebeb olur. Ekser hallarda astiqmatizm göz qapaqları, gözü hereket etdiren ezeleler ve göz yuvası sümüklerinin göz qişalarına anadangelme


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 878