canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Blefarit

Blefarit – kirpik dibinin ikiterefli residivleşen iltihabıdır. Patologiya göz qapaqlarının kenarlarının qızarması ve şişkinliyi, ağırlıq hissi ve qaşınma, parlaq işığa yüksek hessaslıq, gözlerin tez yorulması, kirpiklerin anomal böyümesi ve tökülmesi ile tezahür edir. Blefaritin diaqnostikası xarici baxış, görme itiliyinin teyini, biomikroskopiya, bakterioloji ekilme, kirpiklerin demodokse göre analizine esaslanır. Müalice konservativ tedbirlerden (göz qapaqlarının gigiyenası, göz damcıları ve melhemlerden istifade, göz qapaqlarının masajı ve s.) ibaret olub, xesteliyin sebeblerinin aradan qaldırılmasına yöneldilir.

Blefarit barede ümumi melumat
Blefarit göz qapaqlarının iltihabi xesteliyidir. Onun populyasiyada rastgelme tezliyi texminen 30%-dir. Bu patologiya uşaqlarda da inkişaf edir, lakin xesteliyin pik dövrü 40-70 yaşlara tesadüf edir. Blefarit müaliceye çetin tabe olur. Patologiyanın ağır formalı residivleşen gedişi xalazion, konyunktivit, keratitin inkişafına, görme qabiliyyetinin zeiflemesine getirib çıxara bilir.

Blefaritin yaranma sebebleri
Blefaritin yaranma sebebleri
Blefarit müxtelif amillerin tesirinden yarana bilir. İnfeksion blefaritlere bakteriya (epidermal ve qızılı stafilokokk), göbelek, geneler; qeyri-infeksion formaya ise allergik agentler, oftalmoloji xestelikler sebeb olur. İnfeksion blefaritlerin esas töredicisi kirpiklerin tük kiseciklerini zedeleyen stafilokokklardır. Blefaritin risk amillerine badamcıqlar, paranazal sinuslar, ağız boşluğu ve deride xroniki infeksiya ocaqlarının (tonzillit, haymorit, frontit, karies, impetiqo) olması aiddir.


Çox vaxt blefarit kirpik dibinin Demodex genesi ile zedelenmesi neticesinde formalaşır. Ekser insanlarda geneler derinin üzerinde, tük follikullarında, piy vezilerinde meskunlaşır. Orqanizmin ümumi müqavimeti zeifledikde onlar aktivleşerek, göz qapaqlarının derisinde toplanır. Bu da blefaritin yaranmasına getirib çıxarır. Etioloji amiller qisminde bezen I, II ve III tip herpes


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887