canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Blefarofimoz

Blefarofimoz – ikiterefli ptoz, göz qapaqlarının vertikal ve horizontal ölçülerinin kiçilmesi ile tezahür eden oftalmoloji sindromdur. Onun esas elametlerine patoloji göz yarığı, vizual yüklenme zamanı tez yorulma, görme qabiliyyetinin pisleşmesi, akkomodasiyanın pozulması aiddir. Diaqnoz fizikal müayine, gözün USM, biomikroskopiya, vizometriya, temassız tonometriyanın neticeleri esasında qoyulur. Müalice meqsedile göz qapaqlarının çoxmerheleli cerrahi rekonstruksiyası – kantoplastika ve ptozun korreksiyası aparılır.

Blefarofimoz barede ümumi melumat
Blefarofimoz – göz qapaqlarının displaziyasının bir formasıdır. Patologiya ilk defe fransız oftalmoloqu Vin terefinden tesvir olunmuşdur. Blefarofimozun sporadik formalarına 55% hallarda rast gelinir. Yalnız xestelerin 45%-de genealoji üsulla irsi meylliliyi teyin etmek ve ya genetik mutasiyaları aşkarlamaq mümkündür. Her iki cinsin nümayendeleri arasında patologiyanın rastgelme tezliyi eynidir. Blefarofimoz daha çox Şimali, Şerqi ve Cenub-Şerqi Asiya erazisinde qeyde alınır, bu da ehalinin xarici görünüşünün milli xüsusiyyetleri ile bağlıdır. Oftalmologiyada blefarofimozun yayılmasına dair statistik melumatlar mövcud deyil.

Blefarofimozun yaranma sebebleri
Blefarofimozun yaranma sebebleri
Blefarofimozun etiologiyası sona qeder öyrenilmemişdir. Xestelik izoleolunmuş şekilde inkişaf ede ve ya genetik patologiyaların (Şilbax-Rott sindromu, dodaq-üz-barmaq sindromu) strukturunda rast geline biler. Blefarofimozun ekser hallarda ailenin diger üzvlerinde de müşahide edilmesi, onun irsi patologiya olmasından xeber verir. Xesteliyin yaranmasına aşağıdakı amiller sebeb olur:


Teratogen tesir. Hamilelik dövründe spirtli içkiler, siqaret, narkotik vasitelerden istifade olunması döle toksiki tesir göstermekle, sporadik mutasiyalara getirib çıxarır.
Derman vasitelerinin qebulu. Görme orqanının qüsurları esasen göz almasının formalaşmasına tesir eden derman vasitelerinin hestasiya zamanı qebul edilmesi neticesinde


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884