canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dakriolitiaz

Dakriolitiaz – göz yaşı axacağında konkrementlerin (dakriolitler) yaranması ile xarakterize olunan xestelikdir. Onun klinik elametlerine gözün daxili bucağında ağrı, göz yaşı axınının pozulması, konyunktivanın hiperemiyası aiddir. Diaqnozun qoyulması üçün fizikal müayine, biomikroskopiya, gözün USM, dakriosistoqrafiya, Norn ve Şirmer sınaqları aparılır. Total obstruksiya zamanı dakriosistorinostomiya gösteriş sayılır. Hissevi keçmemezlikde masaj, göz yaşı axacağının yuyulması ve ya zondlanması yerine yetirilir. İnvaziv müdaxileler yerli anesteziya altında icra olunur.

Dakriolitiaz barede ümumi melumat
Dakriolitiaz nadir oftalmopatologiyalardan sayılır. Xesteliyin qazanılmış formasına orta ve yaşlı nesilden olan pasiyentlerin 7%-de rast gelinir. Göz yaşı daşlarının formalaşması sebebinden kanalın anadangelme keçmemezliyi yenidoğulma dövründe uşaqların 1-2%-de aşkarlanır. 30% hallarda konkrementler ağırlaşmalara getirib çıxarır. Bu da onların iri ölçüye ve yüksek sıxlığa malik olmaları ile elaqedardır. Dakrilitiazın her iki cinsin nümayendeleri arasında yayılma tezliyi eynidir.

Dakriolitiazın yaranma sebebleri
Dakriolitiazın yaranma sebebleri
Xesteliyin etiologiyası tam müeyyenleşdirilmemişdir. Tedqiqatçılar onun formalaşmasında maddeler mübadilesi ve sinir tenziminin pozulmasının rolunu öyrenmekde davam edirler. Oftalmologiya sahesinin mütexessislerinin fikrince zererli müessiselerde işleyen (toz, senaye tullantıları ile temas) ve sanitar-gigiyena normalarına emel etmeyen şexslerde konkrementlerin yaranma ehtimalı yüksek olur. Dakriolitiazın inkişafına tekan veren amiller aşağıdakılardır:


Xroniki dakrioadenit. Axacaqlarının iltihabı zamanı göz yaşı axının çetinleşmesi natrium-xlorid, kalsium-sulfat, natrium-karbonat, kalsium-fosfat kimi qeyri-üzvi maddelerin toplanmasına sebeb olur.
Travmatik zedelenmeler. Travmalar qanaxma, göz yaşı kisesinde eksudatın sekresiyasının güclenmesi ve qan laxtalarının formalaşması ile neticelenir. İkincili infeksiya ve


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884