canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Daltonizm

Daltonizm – anomal reng qavrayışı ile xarakterize olunan görme patologiyasıdır. Xestelik adeten anadangelme, az hallarda ise qazanılmış xarakter daşıyır. Klinik simptomatika daltonizmin formasından asılıdır. Pasiyentlerde bir ve ya bir neçe rengi ayırd etme qabiliyyeti itirilir. Reng korluğunun diaqnozu İşihara ve FALANT testleri, anomaloskopiya ve polixromatik Rabkin cedvelinin kömeyile qoyulur. Daltonizmin spesifik müalice üsulları mövcud deyil. Simptomatik terapiya xüsusi filtrli eynek ve ya korreksiya üçün nezerde tutulan kontakt linzaların istifadesine esaslanır. Alternativ üsul kimi rengli şekillerle işlemek üçün kibernetik qurğu ve xüsusi proqram teminatı tetbiq edilir.

Daltonizm barede ümumi melumat
Daltonizm ve ya reng korluğu görme orqanının diger funksiyalarının normal göstericilerinin saxlanıldığı halda torlu qişanın reseptor aparatının reng qavrayışının pozulması ile seciyyelenir. Xestelik ilk defe 1794-cü ilde ingilis kimyaçısı C.Dalton terefinden tesvir olunmuşdur. Onun özü de bu patologiyanın irsi formasından eziyyet çekmişdir. Reng korluğu kişi cinsinin nümayendeleri arasında daha geniş yayılmışdır (2-8%), qadınların ise yalnız 0,4%-de müşahide olunur. Statistik melumatlara esasen kişilerde deyteranomaliyanın rastgelme tezliyi 6%, protanomaliya – 1%, tritanomaliya ise 1%-den az olur. Reng korluğunun en nadir forması axromatopsiyadır. Ona her 35 000 neferden birinde tesadüf edilir. Yaxın qohum nigahlarında daltonizmin yaranma riski yüksek olur.

Daltonizmin yaranma sebebleri
Daltonizmin sebebleri
Daltonizmin etioloji amili torlu qişanın merkezi hissesindeki reseptorların reng qavrayışının pozulmasıdır. Normada kolbacıqların 3 növü ayırd edilir. Onların terkibinde zülal menşeli işığa hessas piqmente rast gelinir. Reseptorların her bir tipi müeyyen bir reng qavrayışına cavabdehlik daşıyır. Piqmentlerin yaşıl, qırmızı ve göy rengin bütün spektrlerine reaksiya vermesi hesabına normal rengli görme temin olunur.


Xesteliyin irsi formasına


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 911