canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Görme sinirinin atrofiyası

Görme sinirinin atrofiyası (optik neyropatiya) – torlu qişanın qıcıqlanmasını baş beyine ötüren sinir liflerinin hissevi ve ya tam destruksiyasıdır. Atrofiya görme funksiyasının zeiflemesi ve ya tamamen itirilmesine, görme sahesinin daralmasına, rengli görmenin pozulmasına, görme sinirinin diskinin bulanıqlaşmasına getirib çıxarır. Diaqnoz oftalmoskopiya, perimetriya, reng testi, görme itiliyinin teyini, kranioqrafiya, baş beynin KT ve MRT-si, gözün B-rejimli USM, torlu qişanın damarlarının angioqrafiyası, görmenin çağırılmış potensiallarının müayinesinin neticeleri esasında qoyulur. Müalice bu ağırlaşmaya sebeb olan patologiyanın aradan qaldırılmasına yöneldilir.

Görme sinirinin atrofiyası barede ümumi melumat
Oftalmologiyada görme sinirinin müxtelif xesteliklerine 1-1,5% hallarda rast gelinir; onların 19-26%-i görme sinirinin tam atrofiyası ve korluqla neticelenir. Optik neyropatiya zamanı patomorfoloji deyişiklikler torlu qişanın qanqlioz hüceyrelerinin aksonlarının destruksiyası, görme sinirinin kapilyarlarının obliterasiyası ve onun nazilmesi ile xarakterize edilir. Atrofiya sinir liflerinin iltihabı, sıxılması, ödemi, ve ya göz damarlarının zedelenmesi ile geden bir çox xesteliklerin neticesi ola biler.

Görme sinirinin atrofiyasının yaranma sebebleri
Görme sinirinin atrofiyasının sebebleri
Görme sinirinin atrofiyasına göz xestelikleri, MSS-nin zedelenmesi, mexaniki travmalar, intoksikasiya, ümumi, infeksion ve autoimmun xestelikler sebeb ola biler. Görme sinirinin zedelenmesi ve sonradan atrofiyası müxtelif oftalmopatologiyalar: qlaukoma, torlu qişanın piqmentli distrofiyası ve onun merkezi arteriyasının okklüziyası, miopiya, uveit, retinit, görme sinirinin nevriti ve s. ile elaqedar baş verir. Görme siniri göz yuvasının şişleri ve xestelikleri: meningioma, qlioma, nevrinoma, neyrofibroma, osteosarkoma, lokal orbital vaskulit, sarkoidoz zamanı zedelene biler.


MSS-nin patologiyaları arasında hipofizin ve arxa kelle çuxurunun şişleri, görme


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 911