canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Göz almasının atrofiyası

Göz almasının atrofiyası – görme orqanının ölçüsünün kiçilmesi ve deformasiyası ile xarakterize edilen patoloji veziyyetdir. Atrofiyaya gözün ağır travmaları, uzunmüddetli iltihab, torlu qişanın ayrılması sebeb olur. Onun esas elameti görmenin itirilmesinden ibaretdir. Diaqnostika meqsedile gözün USM, oftalmoskopiya, biomikroskopiya, tonometriya, rentgenoqrafiya, göz yuvasının KT ve ya MRT-si, elektroretinoqrafiya aparılır. Atrofiyanın müalicesi mövcud deyil; preventiv (cerrahi ve medikamentoz) tedbirler gözün orqan kimi saxlanılmasına yöneldilir.

Göz almasının atrofiyası barede ümumi melumat
Görme orqanının meişet ve kriminal travmaların artması ile elaqedar göz almasının atrofiyası neticesinde emek qabiliyyetinin itirilmesi hallarına tez-tez rast gelinir. Gözün travma ile assosiasiyalı hipotoniyası atrofiyanın esas inkişaf mexanizmi sayılır ve nüfuzedici yaralanmaların 25%-de, gözün kontuziyasından sonra ise 50% hallarda müşahide edilir. Göz almasının atrofiyası gözün xaric edilmesinin (enukleasiya) başlıca sebeblerinden hesab olunur. Patologiya esasen emek qabiliyyetine malik olan kişilerde inkişaf edir.

Göz almasının atrofiyasının yaranma sebebleri
Göz almasının atrofiyasının sebebleri
Göz almasının atrofiyası adeten görme orqanının qişalarının zedelenmesi, ağır iltihabi prosesler (uveit, neyroretinit), torlu qişanın total ayrılması ile elaqedar yaranır. Gözün atrofiyasının patogenetik mexanizminin esasını hipotonik sindrom teşkil edir. Bu zaman siliar ezelenin fealiyyeti pozulur, sekresiya qabiliyyeti zeifleyir, uveoskleral axın güclenir. Nemliyin ifadeli azalması torlu qişanın damarlarının genişlenmesine, kapilyar keçiriciliyinin artmasına ve damar mecrasından mayenin xaric olmasına getirib çıxarır. Sadalanan prosesler toxumaların trofikasının pozulmasına sebeb olur. Göz strukturlarının qidalanması pozulduğundan torlu qişada, görme sinirinin diskinde, buynuz qişada degenerativ deyişiklikler baş verir. Göz alması tedricen kiçilir, görme qabiliyyeti


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 913