canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamile qadınlarda appendisit

Hamile qadınlarda appendisit — hamilelik dövrü, doğuş zamanı ve ya doğuşdan derhal sonra soxulcanabenzer çıxıntının keskin ve ya xroniki iltihabıdır. Qarnın sağ terefinde qefleten yaranan daimi ve ya tutmaşekilli, müxtelif intensivlikli ağrılar, heraretin yükselmesi, ürekbülanma, qusma ile xarakterize olunur. Diaqnoz fizikal müayine, transabdominal USM, qanın laborator müayinesi, laparoskopiyanın neticelerinin esasında qoyulur. Müalice: cerrahi yolla appendiksin çıxarılması, emeliyyatdan sonra ağırlaşmaların qarşısının alınması и ehtiyac olduqda hamileliyin dayandırılması.

Hamile qadınlarda appendisit barede ümumi melumat
Keskin appendisit hamilelerde rast gelinen cerrahi abdominal patologiyaların en geniş yayılmış forması sayılır. Hamilelerin 0,05-0,12%-de aşkar olunur. Keskin appendisit hallarının 19-32% I trimestre, 44-66% — II, 15-16% — III trimestre , 6-8% — ise doğuşdan sonrakı dövre tesadüf edir. Doğuş zamanı appendiksin iltihabının sporadik halları müşahide olunur. Hamile qadınlarda appendisit esasen silinmiş klinik gedişe malik olur ve çox hallarda gecikmiş destruktiv merhelelerde aşkarlanır ki, bu da ana ve uşağın heyati üçün tehlüke töredir. Hamile olmayan qadınlarla müqayisede hamilelerde qanqrenoz formaya 5-6, perforativ formaya ise 4-5 defe çox rast gelinir. Xesteliyin dekstruktiv formaları çox vaxt hestasiyanın dayandırılmasına ve dölün ölümüne sebeb olur.

Hamile qadınlarda appendisitin yaranma sebebleri
Hamile qadınlarda appendisitin elametleri
Hestasiya dövründe appendikulyar çıxıntının iltihabı bağırsaqlarda meskunlaşmiş qarışıq mikrofloranın patoloji aktivliyi neticesinde yaranır. Xestelik adeten spor emele getirmeyen anaerob bakteriyalar (kokklar, bakteroidler), az hallarda — stafilokokk, enterokokk, bağırsaq çöpleri terefinden töredilir. Hamilelik zamanı appendisitin yaranmasına şerait yaradan bir sıra amiller mövcuddur:


Kor bağırsaq ve appendiksin yerdeyişmesi. Yoğun bağırsağın başlanğıcı böyüyen uşaqlığın teyziqi


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Həzm sistemi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 850