canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mede xorası

Mede xorası – xroniki residivleşen xarakterli xestelik olub, medenin selikli qişasında ve onun alt hissesinde yerleşen toxumalarda defektlerin yaranması ile müşayiet edilir. Xesteliyin esas elametlerine acqarına ve yaxud yemekden sonra epiqastral nahiyede yaranan, ekser hallarda küreye ve döş qefesine yayılan ağrılar aiddir. Mede xorası çox vaxt qusma, geyirme, qıcqırma, ürekbulanma ile de özünü büruze verir. Patologiyanın en tehlükeli ağırlaşmaları – qanaxma, mede divarının deşilmesi, mede çıxacağının daralması (pilorik stenoz), xoranın bedxasseleşmesidir. Diaqnoz qastroskopiya, medenin rentgenoqrafiyası, helikobakter infeksiyasına göre analizlerin neticeleri esasında qoyulur. Ağırlaşmamış xora konservativ yolla müalice olunur. Teklükeli fesadlara rast gelindikde cerrahi emeliyyat aparılır.

Mede xorası barede ümumi melumat
Mede xorasının yaranma sebebleri
Mede xorası xesteliyi – onun divarının xoralaşması (xoralı defektlerin formalaşması) ile xarakterize olunur. Xora xesteliyini medenin simptomatik xorasından ferqlendirmek lazımdır. Simptomatik xora keskin xarakter daşıyır, onu töreden sebeb aradan qaldırıldıqdan sonra tamamen sağalır.

Medenin simptomatik xorasının yaranma amilleri aşağıdakılardır: stress (stress menşeli xora), qastrotoksiki tesire malik derman preparatlarının qebulu (yatrogen xora), daxili sekresiya vezilerinin xestelikleri, mübadile pozğunluqları (endokrin menşeli xora), daxili orqan ve sistemlerin diger patologiyaları (ikincili xora), qastrin sintez eden şişlerin – qastrinomanın (Zolinger-Ellison sindromu) inkişafı ile elaqedar sekresiyasının güclenmesi.


Mede xorası xesteliyinin başlıca amili Helicobacter pylori ile infeksiyalaşmadır.

Mede xorasının yaranma sebebleri
Stress xoraları ağır travma ve emeliyyatlar, müxtelif orqanların keskin xestelikleri, terminal veziyyetler (şok, kollaps), keskin böyrek ve ya qaraciyer çatışmazlığı, toxumaların ağır dereceli hipoksiyasından sonra emele gelir. Bir neçe stress faktorunun birge


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Həzm sistemi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839