canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlıq boynu xerçengi

Uşaqlıq boynu xerçengi – uşaqlığın aşağı şöbesinin şiş xesteliyi olub, sethi epitelin (ekto-ve ya endoserviksin) bedxasseli transformasiyası ile xarakterize edilir. Uşaqlıq boynu xerçenginin erken merheleleri simptomsuz gedir, sonralar patologiya temas ve aybaşıarası qanaxmalar, qarın ve oma nahiyesinde ağrılar, aşağı etrafların ödemleri, sidik ifrazı ve defekasiyanın pozulması ile tezahür edir. Diaqnostika meqsedile ginekoloji müayine, genişlenmiş kolposkopiya, sıyrıntının sitoloji müayinesi, biopsiya ve histoloji analiz, endoservikal küretaj tetbiq edilir. Uşaqlıq boynu xerçenginin müalicesinde histoloji forma ve yayılma derecesi nezere alınmaqla cerrahi müdaxile, şüa terapiyası, kimyaterapiya ve ya onların kombinasiyasından istifade olunur.

Uşaqlıq boynu xerçengi barede ümumi melumat
Uşaqlıq boynu xerçengi (servikal xerçeng) qadınlarda reproduktiv sistemin bedxasseli xesteliklerinin texminen 15%-ni teşkil ederek, süd vezi xerçengi ve endometrium xerçenginden sonra üçüncü yeri tutur. Uşaqlıq boynu xerçengi «vizual lokalizasiyalı» xesteliklere aid edilmesine baxmayaraq, 40% qadınlarda bu patologiya gec merhelelerde (III – IV) aşkarlanır. Xestelik esasen 40-50 yaşlarda müşahide edilir, lakin son illerde uşaqlıq boynu xerçenginin yaşı 40-dan az olan şexsler arasında yayılma hallarının artması qeyde alınır.

Uşaqlıq boynu xerçenginin fon xesteliklerine leykoplakiya (intraepitelial neoplaziya, CIN), eritroplakiya, kondiloma, polipler, uşaqlıq boynunun heqiqi ve psevdoeroziyaları, servisitler aiddir.


Uşaqlıq boynu xerçenginin tesnifatı
Uşaqlıq boynunun örten epitel qatın 2 növü ile elaqedar histoloji tipe esasen ektoserviksde lokalizasiya olunan yastı hüceyreli servikal xerçeng (85-95%) ve endoserviksden inkişaf eden adenokarsinoma (5-15%) ayırd edilir. Uşaqlıq boynunun yastıhüceyreli xerçengi differensiasiya derecesinden asılı olaraq, buynuzlaşan, buynuzlaşmayan ve aşağıdifferensiasiyalı ola biler. Uşaqlıq boynu xerçenginin nadir histotiplerine


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Onkoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884