canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri

Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri – ovarial toxumanın elave töremesi olub, hüceyrenın proliferasiya ve differensiasiya proseslerinin pozulması neticesinde yaranır. Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri qarında ağrılar, aybaşı ve reproduktiv funksiyaların pozulması, dizuriya, defekasiya pozğunluqları, qarnın ölcülerinin böyümesi ile müşayiet oluna biler. Diaqnoz vaginal müayine, USM, şiş markerlerinin teyini, MRT, laparoskopiya ve diger üsulların esasında qoyulur. Yumurtalıq şişlerinin müalicesi cerrahi üsulla olub, spesifik qadın funksiyalarının berpası ve maliqnizasiyanın istisna edilmesi meqsedi daşıyır.

Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri barede ümumi melumat
Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri ginekologiyanın en ciddi problemlerinden hesab olunur, bu da onların reproduktiv yaşda olan qadınlar arasında çox yayılması ve reproduktiv potensialın zeiflemesine sebeb olması ile izah olunur. Yumurtalıqların xoşxasseli şişleri onun bütün töremelerinin 80%-ni teşkil edir, lakin onların ekseriyyeti maliqnizasiyaya meylli olur. Ovarial şişlerin vaxtında aşkarlanması ve xaric edilmesi yumurtalıq xerçenginin profilaktikası baxımından çox aktualdır.

Yumurtalıqların xoşxasseli şişlerinin yaranma sebebleri
Yumurtalıqların xoşxasseli şişlerinin sebebleri
Yumurtalıqların xoşxasseli şişlerinin etiologiyası tam öyrenilmemişdir. Ovarial şişlerin hormonal, virus, genetik menşeli olması haqda müxtelif nezeriyyeler mövcuddur. Hesab olunur ki, yumurtalıqların xoşxasseli şişlerinin yaranması hüceyrelerin diffuz, sonra ise ocaqlı hiperplaziyası ve proliferasiyasına sebeb olan hiperestrogeniya ile bağlıdır. Herminogen töremeler ve cinsiyyet ciyesinin şişlerinin inkişafında embrional pozğunluqlar rol oynayır.


Yumurtalıqların xoşxasseli şişlerinin risk qrupuna anamnezinde yüksek infeksion indeks ve premorbid fon; gecikmiş menarxe ve aybaşı funksiyasının pozğunluqları; erken klimaks; yumurtalıq ve uşaqlıq artımlarının tez-tez rast gelinen iltihabları (ooforit, adneksit), birincili


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Onkoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 830