canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bartolinit

Bartolinit uşaqlıq yolu dehlizinin böyük vezisinin (bartolin vezi) iltihabi-infeksion xesteliyidir. Bartolin vezileri sekret ifraz ederek, uşaqlıq yolunun selikli qişasının nemliyini temin edir. Bartolinit zamanı çıxarıcı axacağın ve vezi toxumasının zedelenmesi baş verir. Xesteliyin töredicileri stafilkokk, qonokokk, bağırsaq çöpleri, trixomonad, göy irin çöpleri hesab olunur. İnfeksiya veziye qan (xroniki xestelikler zamanı – tonzillit, haymorit, karies, pielonefrit) ve ya birbaşa çıxarıcı axacaqlar vasitesile (şexsi gigiyena qaydalarına riayet olunmadıqda, perakende cinsi elaqeler zamanı) keçe biler. Hemçinin bartolinit immunitetin zeiflemesi hallarında (stress, soyuqdeyme, avitaminoz) ve cerrahi müdaxilelerden (emeliyyat, abort) sonra yarana biler.

Bartolinitin tesnifatı
Gedişine göre bartolinitin keskin ve xroniki formaları ayırd edilir. Keskin bartolinit aşağıdakı formalarla tezahür edir:

Bartolinitin elametlerine cinsiyyet dodaqları nahiyesinde (adeten bir terefde) qızartı ve ödem, hereket zamanı diskomfort, beden heraretinin artması aiddir.


Keskin bartolinit
Keskin bartolinit zamanı psevdoabsesin formalaşması kanalikulitle (vezinin çıxarıcı axacağının iltihabı) başlayır. Axacağın xarici çıxışında qızartı ve iltihabi yastıq yaranır, şişkinlik nahiyesinde deri hereketlidir. Axacağın deliyinden teyziq zamanı irinli möhteviyyat ayrılır. Ümumi ehval-ruhiyye cüzi deyişir.

Çıxarıcı axacağın tutulması zamanı irinli sekret toplanaraq, vezinin gerilmesine ve ağrılı olmasına sebeb olur. Şişkinlik ve hiperemiya (psevdoabses) müşahide olunur. Bartolin vezinin sethi tedricen qabararaq, uşaqlıq yolunun girişini bir qeder örtür. Beden herareti 37,5°C-ye qeder qalxır, hereket zamanı ağrı yaranır. Keskin baltolinit zamanı ikincili psevdoabses evveller formalaşmış kistanın irinlemesi neticesinde de yarana biler. Bezi hallarda bartolinit öz-özüne geriye inkişaf edir, lakin bir müddetden sonnra yeniden keskinleşir.

İnfeksiyanın birbaşa olaraq veziye daxil


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7301 / 1171