canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Cift gelişi

Cift gelişi – hamilelik dövrünün anomaliyası olub, ciftin uşaqlığın aşağı seqmentine birleşmesi, uşaqlığın daxili esneyinin hissevi ve ya tam örtülmesi ile xarakterize olunur. Cinsi yollardan tekrarlanan uşaqlıq qanaxmaları, anemiya, düşük tehlükesi, fetoplasentar çatışmazlıqla tezahür edir. Cift gelişi vaginal müayine, USM prosesinde aşkarlanır. Bu zaman hamileliyin özbaşına pozulmasının profilaktikası, dölün anemiya ve hipoksiyasının korreksiyası, optimal doğuş üsulunun seçilmesi (ekser hallarda – Qeyseriyye emeliyyatı) teleb olunur.

Cift gelişi barede ümumi melumat
Cift uşaqlığın daxili divarına birleşen, ana ve döl arasında elaqeni temin eden embrional orqandır. Hamilelik prosesinde cift embrion ve dölün tam inkişafı üçün zeruri olan qidalanma, qaz mübadilesi, müdafie, immun, hormonal funksiyaları yerine yetirir. Ciftin miometriumun vaskulyarizasiyası güclü olduğu sahelerde – uşaqlığın cisminin arxa ve yan divarları ve ya dib hissesinde yerleşmesi fizioloji hal sayılır. Ciftin arxa divara birleşmesi en optimal variantdır, bu da onun tesadüfü zedelenmelerinin qarşısının alınması ile izah olunur. Ciftin uşaqlığın ön sethinde lokalizasiyasına nadir hallarda rast gelinir.

Ciftin aşağıda yerleşerek, müeyyen derecede daxili esneyi örtmesi zamanı cift gelişi qeyde alınır. Mamalıq ve ginekologiyada cift gelişi bütün doğuşların 0,1-1%-de müşahide olunur. Ciftin daxili esneyi tam örtmesi merkezi cift gelişi adlanır. Bu tip patologiya 20-30% hallarda yaranır. Daxili esneyin hissevi örtülmesi hissevi cift gelişi kimi (tezliyi-35-55%) qiymetlendirilir. III trimestrde ciftin aşağı kenarının daxili esneyden 5 sm-den kiçik mesafede lokalizasiyası ciftin aşağıda yerleşmesi sayılır.


Cift gelişi dölün natamam inkişafı ve hipoksiyası, dölün anomal veziyyeti ve gelişi, vaxtından evvel doğuşlara şerait yaradır. Cift gelişi zamanı perinatal ölüm payı 7-25%, qanaxma ve hemorragik şokla elaqedar baş veren ana ölümü ise 3% teşkil edir.

Cift gelişinin sebebleri
Cift


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7309 / 1064