canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Endometrit

Endometrit – uşaqlığın daxili qişasının (endometrium) iltihabıdır. Ekser hallarda uşaqlığın ezele qatının iltihabı ile birge rast gelinir, bu proses endomiometrit adlanır. Endometrium uşaqlığın aybaşı sikli erzinde quruluşunu deyişen daxili funksional qişasıdır. O, her siklde yeniden çoxalıb yetişerek, mayalanmış hüceyrenin implantasiyasına hazırlaşır, hamilelik baş tutmadıqda ise endometriumun funksional qatı uşaqlığın divarından qopur. Normada endometriumla örtülen uşaqlıq boşluğu infeksiyalardan müdafie olunur, lakin müeyyen şertler daxilinde infeksion törediciler asanlıqla uşaqlığa daxil olaraq, onun daxili qatının iltihabi reaksiyasına – endometrite sebeb olur. Gedişine göre endometritler keskin ve xroniki formalara ayırd edilir.

Keskin endometrit
Keskin endometrit
Keskin endometrit adeten doğuş, abort ve ya miniabort, uşaqlıq boşluğunun diaqnostik qaşınması, histeroskopiya ve diger uşaqlıqdaxili manipulyasiyalardan sonra inkişaf edir. Doğuşdan sonrakı infeksiyaların en geniş yayılmış tezahürü endometritdir. O, tebii doğuşlardan sonra 4-20%, Qeyseriyye kesiyi emeliyyatından sonra ise 40% hallarda rast gelinir, bu da hamile qadının orqanizminde hormonal ve immun deyişiklikler, ümumi immunitetin ve infeksiyalara qarşı müqavimetin zeiflemesi ile bağlıdır.

Endometrit müxtelif töredicilerin: bakteriyalar, viruslar, parazitler, qarışıq floranın tesirinden yarana biler. Menşeyine göre endometritler 2 qrupa bölünür: spesifik ve qeyri-spesifik. Spesifik endometritlere infeksion (virus, xlamidiya, bakterial, protozoy, göbelek) ve parazitar formalar aiddir. Onlar sade herpes, sitomeqalovirus, xlamidiya, verem mikobakteriyaları, toksoplazma, mikoplazma, kandida, şüalı göbelekler, qonokokklar ve s. terefinden törene biler.


Endometritin inkişafında çox zaman xesteliyin gedişini ağırlaşdıran immun, endokrin, sinir sisteminin veziyyeti böyük rol oynayır. Qeyri-spesifik xarakterli endometritlerde uşaqlıqda patogen mikroflora aşkarlanmır. Qeyri-spesifik endometrite


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7316 / 118