canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelikde qusma

Hamilelikde qusma — mede möhteviyyatının (ximus) ağızdan xaric olmasıdır. Buna mede-bağırsaq traktının ve qarnın ön divar ezelelerinin yığılması sebeb olur. Qusmadan evvel döş sümüyü arxasında ve boğazda diskomfort, ürekbulanma yaranır, ağız suyu ifrazı artır. Ekser hallarda qusma erken toksikoz zamanı müşahide olunur. Ona patoloji hamilelikde ve hezm traktının xesteliklerinde de rast gelinir. Qusmanın sebebini aydınlaşdırmaq üçün ultrases müayinesi, endoskopiya, manometriya, laborator analizler aparılır. Hamilelikde qusma qeyri-medikamentoz üsullar, prokinetikler ve sedativ vasitelerle aradan qaldırılır.

Hamilelikde qusmanın sebebleri
Qadınların ekseriyyetinde hamileliyin I yarısında dispeptik elametler, o cümleden qusma müşahide edilir. Bu narahatlıqlar esasen hezm traktının hormonal ve sinir tenziminin tebii deyişiklikleri ile bağlı olur. Bir sıra hallarda qusma hamilelik fonunda keskinleşen MBT patologiyalarının elameti kimi tezahür edir. Qusuntu kütlelerinde yad qarışıqların olmadıqda heyecanlanmağa esas yoxdur. Mededen xaric olan möhteviyyatda öd ve yaxud qanın izlenilmesi ciddi xestelikden xeber verir. Bele veziyyetlerde hekimle elaqe saxlanılmalıdır.

Erken toksikoz
Hamilelikde qusmanın sebebleri
Yüngül dereceli toksikozda qusma sutkada 5 defeye qeder tekrarlanır. Ona adeten keskin iyler sebeb olur. Bir qrup hamilelerde qusma seher yuxudan oyananda baş verir. Qusmadan sonra veziyyet azacıq yüngülleşse de, ürekbulanma demek olar ki, daim davam edir. Hamileler az yemekle qusmanın qabağını almağa çalışırlar. Bu ise heftede 2 kq-a qeder çeki itkisi ile neticelenir.


Orta dereceli toksikozda gün erzinde 8-10 defe qusma müşahide olunur. Qadınlar daimi ürekbulanmadan, iştahsızlıqdan, yemek yeyerken diskomfort hissinden şikayetlenirler. Qusuntu kütleleri az miqdarda, bezen ise öd qarışıqlı olur. Qusmanın sutkada 20 defeye qeder artması, ezabverici ürekbulanma ve yuxu pozğunluğu veziyyetin pisleşmesine delalet edir. Bu zaman qida ve maye qebulu


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7347 / 878