canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Rezus–uyğunsuzluq

Rezus–uyğunsuzluq rezus-menfi ana ile rezus-müsbet dölün rezus-amili üzre immunoloji uyğunsuzluq olub, ana orqanizminin sensibilizasiyası ile xarakterize edilir. Rezus-uyğunsuzluğun sebebi dölün müsbet rezus-amil daşıyan eritrositlerinin ananın rezus-menfi qanına transplasentar keçmesidir. Rezus–uyğunsuzluq dölün betndaxili ölümüne, hamileliyin pozulmasına, ölü doğuşlara ve yenidoğulmuşun hemolitik xesteliyine sebeb ola biler.

Rezus-uyğunsuzluq barede ümumi melumat
Döl atanın müsbet rezusuna yiyelendikde menfi rezuslu qadında hamilelik ve ya doğuş prosesinde rezus-uyğunsuzluq baş vere biler. İnsan qanının rezus-amili (Rh) – eritrositlerin sethinde yerleşen xüsusi lipoproteiddir (D-aqqlütinogen). Ona insan populyasiyasının 85% rezus-müsbet Rh(+) nümayendelerinin qanında rast gelinir, qalan 15% ise rezus-amile malik olmayıb, rezus-menfi Rh(-) qrupa aid edilir.

Rezus-uyğunsuzluğun sebebleri
Rezus-uyğunsuzluğun sebebleri
Ananın qan dövranına uşağın göbek ciyesi qanının daxil olması ekser hallarda doğuş prosesinde baş vererek, ana orqanizminde Rh-antigenine hessaslıq ve növbeti hamileliklerde rezus-uyğunsuzluq riski yaradır. Doğuş Qeyseriyye emeliyyatı ile aparıldıqda izoimmunizasiya ehtimalı yükselir. Hamilelik zamanı ve ya ciftin zedelenmesi ve yaxud ayrılması ile elaqedar doğuş prosesinde baş veren qanaxmalar, ciftin elle ayrılması rezus-uyğunsuzluğun inkişafının provokasiyaedici amillerinden sayılır.


Hemçinin prenatal diaqnostikanın invaziv prosedurlarından (xorionun biopsiyası, kordosentez ve ya amniosentez) sonra ana orqanizminin Rh-sensibilizasiyası mümkündür. Hestozdan, diabetden eziyyet çeken, qrip ve KRX keçiren Rh(-) hamilelerde xorion xovlarının tamlığının pozulması ve neticede antirezus anticisimlerinin sintezinin aktivleşmesi müşahide oluna biler. 2% hallarda Rh(-) qadının uzaq keçmişde baş veren betndaxili senzibilizasiyası (onun Rh(+) anadan doğulması zamanı) rezus-uyğunsuzluğa getirib çıxara biler.

Rezus-uyğunsuzluğun inkişaf


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7472 / 1017