canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Şihan sindromu

Şihan sindromu — ağırlaşmış doğuş ve ya abort neticesinde hipofiz hüceyrelerinin ölümü ile elaqedar yaranan neyroendokrin pozğunluqdur. Laktasiyanın tamamile kesilmesi, oliqomenoreya, amenoreya, bedenin ödemi, saç ve dırnaqların qırılması, azalması, başgicellenme, bayılma, zeiflik, tez yorulma, derinin hiperpiqmentasiyası ile tezahür edir. Diaqnostika meqsedile hipofiz, qalxanabenzer vezi, yumurtalıqlar, böyreküstü vezilerin hormonların müayinesi, kellenin hedefli rentgenoqrafiyası, KT, MRT aparılır. Şihan sindromunun müalice sxemine evezedici hormonoterapiya, simptomatik anemiya eleyhine ve anabolik vasitelerin teyini daxildir.

Şihan sindromu barede ümumi melumat
Şihan sindromu rastgelme tezliyine göre qadınlarda hipopituitarizmin yaranma sebebleri arasında ikinci yeri tutur. Xestelik ilk defe XIX esrin axırlarında tesvir olunmuş ve 1937-ci ilde adenohipofizin nekrozu ile doğuş prosesinde ağır dereceli qanitirme arasındakı elaqeni müeyyen eden ingilis alimi Harold Liminq Şihanın şerefine adlandırılmışdır. Klinik ifadeli xesteliyin yayılma tezliyi 0,1% teşkil edir, kasıb ve inkişaf etmekde olan ölkelerde ise bu gösterici yüksek olur, meselen Hindistanda 20 yaşdan yuxarı zahıların 2,7-3,9%-da doğuşdan sonrakı hipopituitarizm qeyde alınır. Pozğunluğun yüngül formaları çox zaman yanlış olaraq, qalxanabenzer vezinin hipofunksiyası ve ya hipotonik tipli vegetativ-damar distoniyası kimi qiymetlendirilir. Doğuşdan sonra massiv qanaxmalar ve abortlar zamanı hipopituitarizm elametleri 40-45% qadınlarda aşkarlanır. Şihan xesteliyi doğuşda 800ml-e qeder qan itiren pasiyentlerin 25%-de, 1 l-e qeder qanaxması olan zahıların 50%-de, 1 l-den çox itiren qadınların ise 65-67%-de inkişaf edir.

Şihan sindromunun sebebleri
Şihan sindromunun sebebleri
Doğuşdan sonrakı hipopituitarizmin morfoloji esasını adenohipofiz hüceyrelerinin ölümü ve hormonal çatışmazlığın inkişafı teşkil edir. Hipofiz toxumasında baş veren destruktiv-nekrotik prosesler adeten vezinin qan tehcizatının


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7479 / 898