canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Tebii doğuş

Tebii doğuş — dölün ve ciftin fizioloji yolla, yeni ananın uşaqlıq boynu ve yolunu keçmekle xaric olmasıdır. Bu zaman Qeyseriyye emeliyyatından ferqli olaraq, uşaq doğuş yolları ile irelileyerek doğulur. Ümumiyyetle, hamilelik baş tutduqda, ginekoloq terefinden doğuşun texmini vaxtı müeyyenleşdirilir. Normada tebii doğuş hamileliyin 37-42-ci heftelerine (260-293 sutka) tesadüf edir. Bununla yanaşı vaxtından evvel ve gecikmiş doğuşlara da rast gelinir.

Tebii doğuşun müddeti
Tebii doğuş nece olur?
Bir qayda olaraq, ikinci ve növbeti doğuşlar daha tez başa çatır. Bele ki, ilk defe doğan qadınlarda tebii doğuş texminen 9-11 saat çekir. Tekrar doğanlarda ise bu müddet 6-9 saat teşkil edir.

İlkin doğuş 4 saatdan, növbetiler ise 2 saatdan az çekdikde onu “süretli doğuş” kimi qiymetlendirirler.


Tebii doğuşun elametleri
Tebii doğuş ağrılıdırmı?
Doğuşun başlanması 2 esas elametle müeyyen edilir: sancı ve (ve ya) dölyanı mayenin axması. Bezi doğuşlar sancı, digerleri ise mayenin axması ile başlanır. Bezen ise bu elamet eyni zamanda tezahür edir.

Uşaqlıq ezelelerinin güclü yığılmaları, yeni sancılar вoğuşun yaxınlaşmasından xeber verir. Bu yığılmalar dölü doğuş yolları ile aşağıya doğru iteleyir. Sancılar güclü aybaşı ağrısını xatırladır. Bele anlarda psixoloji destek ve tibbi yardım çox vacibdir. Bezi qadınlarda doğuş qabağı yalançı sancılar olur.

Doğuşun merheleleri
Müntezem sancılar doğuşun başlanmasına işaredir. Tebii doğuşun 3 dövrü ayırd edilir:

uşaqlıq boynunun açılması
dölün qovulması
ciftin xaric olması
Tebii doğuşun I dövrü: uşaqlıq boynunun açılması
Sancılar uşaqlıq boynunun açılmasına sebeb olur. Çanağın ölçülerinden asılı olaraq, doğuş fealiyyetinin başlanğıcında uşaqlıq boynu 2-3 sm-den 10-12 sm-e qeder açılır. Boyun hissenin tam açılışı II dövrün başlanmasına delalet edir. Hemçinin I dövrün sonunda döl kisesi partlayır, onun daxilindeki maye xarice axır.

Tebii doğuşun I dövrü 2 fazaya bölünür: latent (4 sm-e qeder


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 914