canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Toksiki şok sindromu

Toksiki şok sindromu — qızılı stafilokokk ve ya piogen streptokokkun ekzotoksinlerinin sebeb olduğu keskin poliorqan zedelenmesidir. Heraretin qefil yükselmesi (38,9°С ve daha artıq), arterial tezyiqin azalması, eritematoz deri sepkileri, profuz ishal, müxtelif orqan ve sistemlerin zedelenme elametleri ile tezahür edir. Toksiki şok sindromunun diaqnozu klinik şekil, fizikal müayine, laborator, o cümleden bakterioloji analizlerin neticelerine esasen qoyulur. Müalice bakterial ocağın sanasiyasından, antibiotikler, infuzion ve simptomatik terapiyanın teyininden ibaretdir.

Toksiki şok sindromu barede ümumi melumat
Toksiki şok sindromu (TŞS) ilk defe 1978-ci ilde stafilokokk infeksiyalı 7 uşaqda aşkarlanmışdır. Ginekologiya sahesinin mütexessisleri bu sindromla 2 il sonra rastlaşaraq, cavan qadınlarda sindromun inkişafının aybaşı zamanı superadsorbsiyaedici gigiyenik tamponlarla elaqesini qeyd etmişler. Pasiyentlerin çox hissesini 17-30 yaşlı qadınlar teşkil edir. Onların texminen 50%-de sindromun inkişafı aybaşı ile bağlıdır. 1/4 hallarda qeyri-menstrual TŞS doğuşdan sonrakı dövrde Staphylococcus aureus daşıyıcılarında, 75% hallarda ise diger sebeblerden (deri ve derialtı infeksiyalaşma, tamponlama ile aparılan emeliyyatlar) yaranır.

Toksiki şok sindromunun sebebleri
Toksiki şok sindromunun sebebleri
Toksiki şok sindromuna müxtelif orqan ve toxumalara sistemli tesir gösteren ekzotoksin hasil eden mikroorqanizmler — qızılı stafilokokk (Staphylococcus aureus) ve A qrupundan olan piogen β-hemolitik streptokokk sebeb olur. Ekser hallarda xestelik bakteriyalara birincili yoluxma anında deyil, infeksion töredicilerin daşıyıcılığı fonunda aşağıdakı amillerin tesirinden yaranır:


Tamponların istifadesi. Yüksek adsorbsiyaedici xüsusiyyetlere malik gigiyenik vasitelerin istifadesi ve onların deyişdirilme tezliyinin pozulması zamanı TŞS-nin inkişaf ehtimalı yükselir.
İntravaginal kontraseptivlerin istifadesi. Uşaqlıq yolunda diafraqma, qapaqcıqların olması


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 912