canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlıqdaxili arakesme

Uşaqlıqdaxili arakesme – betndaxili inkişaf anomaliyası olub, uşaqlıq boşluğunda arakesme vasitesile ayrılmış 2 hissenin (hemiboşluqlar) olması ile xarakterize edilir. Uşaqlıqdaxili arakesme alqodismenoreya, uşaqlıq qanaxmaları, sonsuzluq ve ya hamileliyin sona çatdırılmaması ile tezahür ede biler. Diaqnoz USM, US-histerosalpinqoskopiya, histeroskopiya, MRT ve ya spiral KT, laparoskopiyanın neticelerine esasen qoyulur. Bu qüsurun müalicesi arakesmenin histeroskop altında transservikal kesilmesinden ibaretdir. Uşaqlıqdaxili arakesmenin kesilmesinden sonra hamileliyin daşınması ve tebii doğuş ehtimalı xeyli artır.

Uşaqlıqdaxili arakesme barede ümumi melumat
Uşaqlıqdaxili arakesme ümumi populyasiyada qadınların 2–3%-de rast gelinir ve qadın reproduktiv sisteminin en çox yayılmış (48-55%) inkişaf qüsuru sayılır. Uşaqlıqdaxili arakesme uzunluğundan asılı olaraq, natamam ve tam (servikal kanala çatan) formalara bölünür. Çox zaman uzunluğu 1-6 sm olan boylama, az hallarda ise köndelen arakesmeler müşahide olunur. Uşaqlıqdaxili arakesmenin olması nisbeten gec, adeten pasiyentin aybaşı disfunksiyası, adeti düşükler ve ya sonsuzluq sebebile müayinesi zamanı aşkarlanır. Bu inkişaf qüsuru pasiyentlerin bir qisminde böyrek anomaliyaları ile müşterek inkişaf edir.

Uşaqlıqdaxili arakesmenin sebebleri
Uşaqlıqdaxili arakesmenin sebebleri
Betndaxili inkişaf dövründe uşaqlıq paramezonefral (müller) axacaqlarının birleşmesi neticesinde inkişaf edir. Normada hestasiyanın 19-20-ci heftesinde uşaqlıq-uşaqlıq yolu kanallarını ayıran orta arakesmenin kanalizasiya ve sorulma prosesleri başa çatır. Elverişsiz amillerin tesirinden orqanogenezin pozulması uşaqlıq boşluğunda orta arakesmenin saxlanmasına getirib çixarır.


Uşaqlıqdaxili arakesmenin inkişafında genetik amiller, erken ve gecikmiş toksikozlar, ciftin patologiyaları, ananın infeksiyaları (mexmerek, qızılca, toksoplazmoz ve s.), şekerli diabet, zererli verdişler, qeyri-kafi qidalanma, ionlaşdırıcı şüalanma, bezi derman


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7514 / 938