canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yeniyetmelerde hamilelik

Yeniyetmelerde hamilelik — heddi-buluğa çatmamış qızlarda-yeniyetmelerde inkişaf eden embrionun ve dölün daşınmasıdır. Klinik olaraq, böyüklerde hestasiya zamanı müşahide olunan elametlerle: növbeti aybaşının olmaması, sebebsiz ürekbulanma ve qusma, dad seçimlerinde deyişiklik, süd vezilerinin kobudlaşması, areola ve gilelerin hiperpiqmentasiyası, çeki artımı, qarın dairesinin böyümesi ile tezahür edir. Diaqnozun qoyulmasında ginekoloji baxış, hamilelik testi, uşaqlığın USM-nin neticelerinden istifade olunur. Yeniyetme hamileliyi davam etdirmeye qerar verdikde aparılma taktikası ağırlaşmaların vaxtında aşkar olunması ve korreksiyasına, optimal doğuş üsulunun seçilmesine yöneldilir.

Yeniyetmelerde hamilelik barede ümumi melumat
Yeniyetmelerde hamilelik — tekce tibbi deyil, hem de sosial problem sayılır. İnkişaf etmiş ölkelerde onun yayılma tezliyi 12:1000 teşkil edir. ÜST-nin melumatlarına esasen her il 15-19 yaş arası 16 milyon qız ana olur, onların 95%-i aşağı ve orta gelirli ehalisi olan ölkelerde aşkarlanır. Yeniyetmelerde hamileliyin seviyyesine milli ve dini adetler öz tesirini gösterir – bele hallara islam ölkelerinde az rast gelinir. Statistikaya göre qızların 30%-de hamileliyin süni yolla pozulması, 14%-de özbaşına düşükler, 56%-de doğuşlar qeyd olunur. Yeniyetmelerin 2/3 nigahdan xaric uşaq dünyaya getirir.

Yeniyetmelerde hamileliyin sebebleri
Yeniyetmelerde hamileliyin sebebleri
Qızlarda yumurtahüceyrenin mayalanması üçün fizioloji imkanlar ilk aybaşı (menarxe) başlandıqdan sonra yaranır. Lakin erken hamileliyin real sebebleri bioloji deyil, sosial aspektlerle bağlıdır. Provokasiyaedici amiller müxtelif ölkelerde ferqli olur, esasen ekonomik inkişaf, tehsil ve tibbi yardımın teşkili, yerli norma ve adetlere göre müeyyen edilir. Mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessislerinin fikrince yeniyetme dövründe hamileliyin yaranmasına aşağıdakı amiller tesir edir:


Cinsi terbiye ve maariflendirmenin kifayet qeder olmaması. Yeniyetmelerin


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 910