canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Adenoidit

Adenoidit – udlağın limfoid helqesinin badamcıqlarının keskin ve ya xroniki iltihabıdır. Onun esas elametlerine burun daxilinde diskomfort hissi, gece xorultusu, burun teneffüsünün olmaması, selikli ve ya irinli axıntılar, qapalı rinolaliya (burunda danışma), tutmaşekilli quru öskürek, intoksikasiya sindromu, yuxu pozğunluğu aiddir. Diaqnoz anamnestik melumatlar, mezofarinqoskopiya, arxa rinoskopiya, laborator testler, burun-udlaq nahiyesinin rentgenoqrafiyası ve ya kompüter tomoqrafiyasının neticelerine esasen qoyulur. Adenoiditin müalicesinde yerli ve sistemli medikamentoz vasiteler, fizioterapiyadan istifade olunur. Bir sıra hallarda adenoidektomiya aparılır.

Adenoidit barede ümumi melumat
Adenoidit (retronazal angina ve ya epifaringit) – uşaq otolarinqologiyasında en geniş yayılmış xestelikdir. Patologiya esasen mektebeqeder ve ya kiçik mekteb yaşlı (3-9 yaş) uşaqlarda müşahide olunur. Burun-udlaq badamcığının limfoid toxumasının yaş involyusiyası ile elaqedar adenoidite yetkin şexslerde nadir hallarda rast gelinir. Statistik melumatlara esasen patologiya ümumi uşaq populyasiyasının nümayendelerinin 5-28%-de, tez-tez xestelenen uşaqlar ve yeniyetmelerin 70%-de yaranır. Her 1 000 uşaqdan 1,8-2,7-de xroniki adenoiditle birincili xestelenme halları qeyde alınır. Epifaringit kişi ve qadın cinsinin nümayendeleri arasında eyni tezlikle yayılır, 35-45% hallarda bronx-ağciyer sisteminin residivleşen ve ya xroniki xestelikleri ile müşayiet olunur.

Adenoiditin yaranma sebebleri
Retronazal angina – polietioloji xestelikdir. Adenoidlerin iltihabı virus ve ya patogen bakteriyalar terefinden töredilir. Epifaringite sebeb olan viruslara adenoviruslar ve herpes virusları, o cümleden IV tip herpes virusu (Epşteyn Barr virusu) aiddir. Bakterial assosiasiyalarda udlağın daimi (indigen) florasının defisiti ve tranzitor mikroflora – Moraxella (M.catarrhalis), Bacillus, Micrococcus, Pseudomonas, enterobakteriya (K.pneumoniae, K.oxytoca, E.coli), stafilokokk (S.aureus),


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887