canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Akustik travma (акutravmа)

Akustik travma (акutravmа) – heddinden artıq güclü ses ve ya küyün birdefelik ve yaxud daimi tesiri neticesinde daxili qulağın zedelenmesidir. Keskin akutravmanın esas elametlerine qulaqlarda qefil yaranan, tedricen azalan ağrı ve uğultu aiddir. Xroniki zedelenme ise eşitme itiliyinin azalması, qulaqlarda diskomfort ve küy, yuxu pozğunluğu, yorğunluqla tezahür edir. Diaqnostik proqrama anamnestik melumatlar ve şikayetlerin toplanması, otoskopiya, nitq müayinesi, tonal audiometriya daxildir. Müalice B qrup vitaminler, nootropların qebulu, darsonvalizasiya ve oksigenoterapiya, eşitmenin protezlenmesinden ibaretdir.

Akustik travma barede ümumi melumat
Müasir otolarinqologiyada akutravmanın 2 forması qeyd edilir: keskin ve xroniki. Xroniki forma daha çox yayılmışdır. Qazanılmış neyrosensor eşitme zeifliyinin 25%-i daxili qulağın akustik zedelenmesi ile bağlıdır. Xestelerin esas hissesini peşe fealiyyeti daimi ses-küyle elaqeli olan insanlar teşkil edir. Akutravma esasen qapalı mekanlarda işleyen ve yuxarı teneffüs yolları, eşitme borusu, orta qulağın xesteliklerinden eziyyet çeken şexslerde müşahide edilir. İstehsalat şeraitinde fiziki amillerin tesirinden yaranan patologiyaların texminen 60%-i, peşe xesteliklerinin ise 23%-i akustik travmanın payına düşür. Bu sebebden pasiyentlerin böyük ekseriyyeti emek qabiliyyetine malik 30-60 yaşlı insanlardır. Xestelik kişiler ve qadınlar arasında eyni tezlikde rast gelinir. Akutravmanın yayılmasının endemik xüsusiyyetleri qeyde alınmamışdır.

Akustik travmanın sebebleri
Esas etioloji amil heddinden artıq güclü ses ve ya küydür. Zedelenmenin inkişaf mexanizmi ve süreti, elametleri akustik tesirin xarakteri ve müddetinden asılıdır. Bunun esasında akustik travmanın 2 başlıca sebebi ayırd edilir:


Heddinden artıq güclü qısamüddetli ses. Bura 120dB-den yüksek sesler aiddir – qulaq yaxınlığında fit sesi, sirena, neqliyyat vasitesinin siqnalı, partlayış, odlu silahdan ateş ve s. Neticede ekser hallarda barotravma ile


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 888