canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Angina

Angina – udlağın limfoid helqesinin, ekser hallarda damaq badamcıqlarının lokal deyişiklikleri ile xarakterize olunan infeksion–allergik prosesdir. Anginanın elametlerine beden heraretinin yükselmesi, intoksikasiya sindromu, udqunma zamanı boğazda ağrı, boyun limfa düyünlerinin böyümesi ve ağrılı olması aiddir. Baxış zamanı badamcıqların ve damaq qövslerinin hiperemiya ve hipertrofiyası, bezen irinli erp aşkar edilir. Diaqnoz otolarinqoloq terefinden farinqoskopiya ve esnekden götürülmüş yaxmanın bakterioloji ekilmesinin neticelerine esasen qoyulur. Angina zamanı yerli müalice (boğazın yaxalanması, lakunaların yuyulması, badamcıqların preparatlarla işlenilmesi), antibiotikoterapiya, fizioterapiya gösteriş sayılır.

Angina barede ümumi melumat
Angina – keskin infeksion xestelikler qrupu olub, udlaq helqesinin bir ve ya bir neçe badamcığının iltihabı ile müşayiet olunur. Bir qayda olaraq, damaq badamcıqları zedelenir. Az hallarda iltihab burun-udlaq, qırtlaq ve ya dil badamcıqlarında inkişaf edir. Xesteliyin töredicileri badamcıq toxumalarına xaricden (ekzogen infeksiyalaşma) ve ya daxilden (endogen infeksiyalaşma) keçir. Angina hava-damcı ve ya alimentar (qida) yolla ötürülür. Endogen infeksiyalaşma zamanı mikroblar badamcığa kariesli dişler, paranazal cibler (sinusitlerde) ve ya burun boşluğundan daxil olur. İmmuntetin zeiflediyi hallarda anginaya ağız ve udlağın selikli qişasının daimi sakinleri sayılan bakteriya ve viruslar sebeb ola biler.

Anginanın tesnifatı
Otolarinqologiyada anginanın 3 tipi ayırd edilir:


Birincili angina (sade ve ya adi angina). Bakterial menşeli keskin iltihabi xestelikdir. Ümimi infeksiyanın ve udlaq helqesinin limfoid toxumasının zedelenmesinin elametleri xarakterikdir.
İkincili angina (simptomatik angina). Diger xesteliyin tezahürü sayılır. Badamcıqların zedelenmesi bezi keskin infeksion xestelikler (infeksion mononukleoz, difteriya, skarlatina), qan sisteminin xestelikleri (leykoz, alimentar-toksiki aleykiya, aqranulositoz)


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884