canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Aqranulositar angina

Aqranulositar angina – qranulositopoezin pozulması neticesinde yaranan atipik formalı tonzillitdir. Xesteliyin esas klinik elametlerine piretik qızdırma, udqunma zamanı ağrı, ağız boşluğunun selikli qişasının xoralı-nekrotik deyişiklikleri, hipersalivasiya, regional limfadenopatiya aiddir. Diaqnoz anamnestik melumatlar, vizual baxış, qanın laborator müayinesi ve sümük iliyinin punksiyasının neticelerine esasen qoyulur. Spesifik müalice leykositar kütlenin köçürülmesi, sistemli antibakterial terapiyanın aparılması, ağız boşluğunun antiseptik mehlullarla yuyulmasından ibaretdir.

Aqranulositar angina barede ümumi melumat
Aqranulositar anginanın epidemioloji xarakteristikası onun inkişaf sebebi – aqranulositozla sıx bağlıdır. Qranulositlerin anadangelme defisiti neticesinde damaq badamcıqlarının zedelenmesine nadir hallarda rast gelinir, bu da qranulositopoezin qeyd olunan formasının az yayılması ile elaqedardır– 1:200000. Aqranulositar anginanın yalnız 10%-i uşaqlar ve cavanlarda müşahide olunur. Qazanılmış kişilere nisbeten aqranulositoz fonunda angina esasen 40 yaşdan yuxarı şexslerde yaranır. Patologiya kişilere nisbeten qadınlarda 1,5-2 defe çox qeyde alınır. Xestelik hallarının ekseriyyeti antibakterial ve sitostatik preparatların qeyri-rasional istifadesi ile bağldır.

Aqranulositar anginanın sebebleri
Damaq badamcıqlarının bu variantı müsteqil xestelik hesab olunmur. O, sümük iliyinin qanyaradıcı funksiyasının zeiflemesi fonunda yaranan klinik-hematoloji sindromun tezahürü sayılır. Deneli leykositlerin qazanılmış defisiti 2 qrup patogen amillerin tesirinden emele gelir:


Mieolotoksik. İonlaşdırıcı şüalanma, o cümleden şüa terapiyası, müeyyen farmakoloji vasiteler (sitostatikler, β-laktam antibiotikler) ve kimyevi vasiteler (benzol, arsen, cive, insektisidler) mielositlere (qranulositlerin selef hüceyreleri) birbaşa toksiki tesir göstere biler.
Autoimmun. Bura infeksion (malyariya, infeksion mononukleoz, qarın yatalağı, virus hepatiti,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 879